2022-10-21 17:00:00
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Zdroj: Rolls Royce

FOTO: Elektrický štart Rolls-Royce. Prichádza nový model Spectre

Britská automobilka Rolls-Royce už dávnejšie oznámila, že od roku 2030 chce byť výlučne výrobcom ponúkajúcim elektrické modely.

Doteraz to však pri ponuke 12-valcov vyzeralo úplne inak. Prvým modelom, ktorý je sériový a reálne elektrický je nový model Spectre. Po zverejnených špiónskych fotkách prichádza reálna podoba modelu.

Automobilka uznala, že teraz je vhodný čas začať s elektrickými vozidlami, lebo ich technológia sa vyvinula do dostatočnej miery na to, aby bola použiteľná v takto luxusných vozidlách.

Na novom modeli by ste však náznaky elektrického pohonu hľadali naozaj márne. Vyzerá ako klasický model Rolls-Royce s vylepšenými tvarmi. Dvere sa stále otvárajú dozadu, vpredu je najširšia mriežka, ktorú kedy automobilka použila a je podsvietená 22 diódami, ktoré vytvárajú v noci zaujímavý efekt. Známa soška Spirit of Ecstasy prešla transformáciou na aerodynamickejší tvar, aby ladila s hladkým celkom. Spectre má totiž odpor vzduchu iba na úrovni koeficientu 0,25. Nie je to len vďaka vyleštenej soške, ale svoje zohrávajú aj prekryté povrchy masky vpredu a tiež celkový tvar karosérie.

Štíhle kúpe je ideovým nasledovníkom modelu Phantom Drophead Coupe s dvomi dverami, ale pôsobí omnoho elegantnejšie a dynamickejšie. Môže za to najmä nižšia strecha a iný tvar zadnej časti. Na prvý pohľad by sa skôr Spectre dalo zaradiť k menšiemu modelu Ghost a ku staršiemu kupé Wraith.

Zdroj: Rolls Royce

V interiéri je dostatok priestoru pre 4 pasažierov, ktorý nastupujú cez dvojicu dverí. Uľahčenie nastupovania na predné sedadlá je vo forme otvárania dozadu. Zatváranie je zase záležitosťou elektrických motorov. Vodič, ani spolujazdec, sa nemusia obťažovať s ťahaním dverí manuálnym spôsobom. Tu nie sme v obyčajnom aute. O svetelnú pohodu sa stará aj nových 5 876 svetelných bodov, ktoré pre žiaria interiér z nových výplní dverí Starlight Doors. K tomuto počtu sa pridávajú naviac aj svetielka žiariace zo stropu, ale na tie sme si už zvykli.

O sériových tabuľkových výkonoch zatiaľ automobilka nehovorí, ale povedala, že zatiaľ má otestovaný maximálny výkon 430 kW (585 k) a krútiaci moment 900 Nm. To je dostatočné na rozhýbanie relatívne ťažkého auta s hmotnosťou takmer 3 tony. Veď to stačí na zrýchlenie na stovku za 4,6 sekundy. Niektorých však bude skôr zaujímať dojazd a samotný elektrický systém. Aj tu je informácií menej, ale vraj má nový model Spectre prejsť na nabitie až 520 kilometrov podľa normy WLTP.

Veľmi zaujímavý bude aj podvozok modelu, ktorý bude mať elektronickú funkciu odpojenia stabilizátorov na rovných cestách a opätovného zapojenia podľa údajov z navigácie. Jazda na magickom koberci získa vraj novú dimenziu.

A prečo sa Rolls-Royce rozhodol prejsť na elektrický pohon? Jedna vec je, že to je aktuálne in, ale druhá vec hovorí o tom, že takto eliminuje absolútne všetky vibrácie vznikajúce pri chode veľkého benzínového agregátu. Už teraz fungujú konfigurátory modelu, môžete si na stránke nakonfigurovať ten svoj. Ak si ho objednáte, cena má byť niekde medzi Cullinanom a Phantomom, tak vám príde najskôr v štvrtom kvartáli roku 2023.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: RR

Komentáre k článku


Stream naživo