2022-09-16 11:30:00
Ford Mustang 2023
Ford Mustang 2023
Zdroj: Ford

FOTO: Ford Mustang 7 - silnejší, rýchlejší, zábavnejší a stále s V8

Siedma generácia modelu Ford Mustang naďalej ponesie aj motor V8. Aj v Európe.

A viac asi ani netreba písať však? Žiaden downsizing sa nekoná, Ford prinesie novú generáciu (IV.) svojho veľkého charakterného V8 s objemom 5.0 litra aj k nám. Je ale pravdepodobné, že čísla budú obmedzené, rovnako tak cena nebude nižšia než je teraz. Pre tých, ktorým stačí legenda bez V8, aj pre nich je tu aktualizovaná verzia motora s objemom 2,3 litra a s prepĺňaním. Tento agregát však bude od začiatku a vo všetkých krajinách výhradne s automatom. A tušíte správne, toto neplatí o V8. Štandardná zostane manuálna prevodovka Tremec s typickou guľatou hlavicou radiacej páky, ktorej titánová vložka je vytlačená na 3D tlačiarni. 

Motor V8 teda získate s manuálnou i s 10-stupňovou prevodovkou. Tak motor i prevodovky majú poskytnúť lepší užívateľský zážitok. V prípade motora sa vďaka modernizovanej technike očakáva výkon siahajúci až na 500 koní. 

Mustang 7. generácie vyzerá inak a posúdenie dizajnu nechám len na vás. Má rozhodne ostrejšie krivky, je hranatejší, no evolučný a aspoň to možno považovať za dobré. Stále je to Mustang, ktorý dobre poznáme. Auto má taktiež prepracovaný interiér, digitálny prístrojový štít spolu s 13,2 palcovým displejom infotainmentu pracujú na systéme SYNC4, avšak súčasťou grafickej stránky je Unreal Engine, softvér na viac ako solídne grafické znázornenie a animáciu. Má sa prejavovať na oboch displejoch. 

Auto je naplnené novými asistenčnými systémami a tie sa prenášajú ako do pohodovej jazdy po meste i diaľnici, tak do obľúbenej činnosti vodičov tohto auta. Do jazdy bokom. Ford sa ale rozhodol mierne zvýšiť bezpečnosť tejto populárnej aktivity bez toho, aby zobral robotu preťaženým klampiarom, takže namiesto klasickej mechanickej ručnej brzdy auto vybavil elektronickou, avšak vyzerajúcou veľmi realisticky. Je to skrátka poriadna páka akurát by wire, takže sa driftovanie má dariť aj úplným začiatočníkom. 

A aby ste si motor V8 užili vy aj vaši susedia, Mustang budete môcť po novom štartovať a vytáčať i prostredníctvom vzdialeného prístupu. Už sa teším na tie videá so strašením okoloidúcich, poštárov a ďalších. Bude to tak trošku Transformer, ale rozhodne prinesie to, čo nový Mustang sľubuje vo veľkom - zábavu. Na americké trhovištia príde koncom tohto roka, u nás si ho budeme môcť obzrieť pravdepodobne o niečo neskôr. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo