2022-05-31 15:50:00
DeLorean Alpha5
DeLorean Alpha5
Zdroj: DeLorean

Nový DeLorean Alpha5: návrat pre značku, ktorá sa stala sci-fi ikonou

DeLorean sa ide vrátiť. Nie z budúcnosti, ale z minulosti. Tvary má z budúcnosti.

DeLorean je navždy spojený s hollywoodskym filmom Návrat do budúcnosti, pritom za automobilkou stojí pekne zábavný príbeh aj bez filmových kamier. To viete, keď si založí automobilku niekto kto žije život plnými priehršťami bieleho prášku, zábavy poskytne veľa.

Naopak DMC DeLorean neposkytol veľa zábavy, keďže Podkapotou mal len nemastnú-neslanú V6-tku od Peugeota. Niežeby ten motor nedokázal dodať výkon, avšak na auto s takými tvarmi to veru nebolo nič moc. V ďalšom vydaní príbehu DeLorean ale problém s nedostatkom výkonu nehrozí. Podkapotou nebude vlastne nič iné ako elektrické komponenty. Výkonnostné parametre zatiaľ značka neodhalila, ale z 0 na 100 za cca 3,5 sekundy a maximálna rýchlosť 240 km/h hovoria silnou rečou.

Silnejšie reči má výrobca ohľadom kapacity batérie a dojazdu. Alpha5 dostane batériu s kapacitou prevyšujúcou úroveň 100 kWh, čo by autu malo zabezpečiť dojazd cez 450 km na nabitie. Pokiaľ teda budete jazdiť akoby ste mali maximálne 30 koní...

Zdroj: DeLorean

Auto pekných talianskych tvarov bude z Talianska aj pochádzať. Pod dizajn sa podpísal Italdesign, výroba bude prebiehať v Taliansku avšak stále pôjde o malosériu. K Alpha5 by sa malo pridať aj vodíkové SUV, ba dokonca aj vozidlo podobných parametrov s motorom V8.

Pre Delorean sú nepochybne typické veľké krídlové dvere zdvihnuté vysoko nad karosériu. V prípade tohto auta ide o koncepciu 2+2 bez stredových stĺpikov. Aby to fungovalo, nevyhnutná bude prítomnosť kompozitných materiálov, inak auto bude mať hmotnosť vysoko nad dve tony - ak sa nechce v zákrute celé skrútiť, no a vysoká hmotnosť športovcovi neprospeje.

Auto je výrazne väčšie, než to ktoré ste videli vo filme s Martym a Docom. Na dĺžku o takmer 80 centimetrov. Celková dĺžka je 4995 mm, šírka 2044 mm a výška 1370 mm so zatvorenými dverami. Veľké kolesá, veľký rázvor a hor sa do Pebble Beach, kde sa v auguste auto ofciálne predstaví. Dovtedy je tu galéria. Nech sa páči.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: DeLorean

Komentáre k článku


Stream naživo