2022-05-30 13:55:00
Lucid Air official photo
Lucid Air official photo
Zdroj: Lucid

VIDEO: Lucid Air prešiel na jedno nabitie 1106 km. To je rekord

Elektrický luxusný automobil Lucid Air dosiahol rekord pre sériové auto.

Skupina nadšencov elektromobility z Youtube kanála The Kilowatts zobrala Lucid Air na dlhý trip po rovných cestách Utahu v USA a na jedno nabitie odjazdila s vozidlom 1106 km do momentu, kým sa auto prestalo hýbať a dosiahlo úplne dno úrovne nabitia batérii. 

Lucid Air je luxusný elektromobil, ktorého sériová výroba sa už niekoľko mesiacov postupne rozbieha. Automobil má batériu s kapacitou 118 kWh, no svoje enormné dojazdy dosahuje vďaka mimoriadne úsporným a zároveň enormne silným elektromotorom. 

Papierový dojazd je jedna vec, reálny je druhá. Kilowatts však urobili všetko preto, aby s vozidlom nielenže dosiahli rekord pre najdlhšiu jazdu so sériovým elektromobilom, chceli sa priblížiť aj celkovému rekordu jazdy s elektromobilom, ktorý je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Na to museli stanoviť prísne pravidlá. Okrem trikov ako vypnutie klimatizácie, či zvýšenie tlaku v pneumatikách tiež hľadali vhodnú trasu na to, aby svoj pokus o rekord mohli vykonať bez obmedzení plynúcich z premávky. Nakoniec našli miesto, kde mohli jazdiť rýchlosťou 43 km/h bez toho, aby ich každú chvíľu niekto vytrúbil. 

Vodiči sa striedali v trojhodinových intervaloch s tým, že pri striedaní zaradili neutrál a na miesto výmeny doplachtili. Následne sa rozbiehali enormne pomaly. Problém bol, že po istom čase začala jedna pneumatika vykazovať výrazné znižovanie tlaku, čo automaticky začalo kaziť priemernú spotrebu a ekonomiku celej jazdy. Po výmene defektu sa ekonomika prevádzky opäť dostala na dobrú úroveň a vozidlo odjazdilo 684 míľ, teda 1106 km. 

Pekné parametre, ktoré prekonávajú nedávny rekord konceptu Mercedes EQXX, s ktorým posádka odjazdila 1008 km na nabitie. Akurát cieľom nebolo dostať baterku do stavu úplného vybitia. Po odjazdení 1008 km bola posádka jednoducho v cieli a ďalej nepokračovala. V "nádrži" im zostalo ešte 15% energie a mohli pokračovať ďalších 140 km. Navyše jazda prebiehala v Európa za bežnej premávky vrátane dopravnej zápchy a jazdy po diaľnici rýchlosťou 140 km/h. Jednoducho normálna jazda z miesta na miesto. Oba dojazdy sú vynikajúce, no ani jeden v súčasnosti nedáva záujemcovi o elektromobil prísľub, že by toľko dokázal odjazdiť so svojim novým elektromobilom hneď. Kým Lucid je už v predaji, rekordná trasa bola extrémna a nikto normálny nebude jazdiť tak pomaly. EQXX je štúdia s vynikajúcimi parametrami, no sériový automobil to ešte stále nie je. Prísľub tu ale je. Lucid Air tých svojich 800 km na nabitie naozaj vie dať, skoro toľko dá aj Tesla S a o pár rokov to bude vedieť aj elektrický Mercedes a o ďalších pár rokov aj elektromobil od nejakej inej značky...

Nižšie si môžete pozrieť video z tejto jazdy a v galérii nájdete Lucid Air v celej svojej kráse. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo