2022-05-18 14:20:00
Range Rover Sport 2023
Range Rover Sport 2023
Zdroj: Range Rover

FOTO + VIDEO: Range Rover Sport - uhladený, úsporný, miestami utrhnutý z reťaze

Range Rover Sport nasleduje príklad väčšieho brata, no získal výraznejší vlastný charakter.

Luxus a luxus kdekoľvek. To bolo vždy zapísané v DNA značky Range Rover a platí to aj pri modeli "baby" Range Rover. Dnes to okrem vysokého postoja a silných motorov, či pohonu Autá od seba nie je ťažké odlíšiť už na prvý pohľad. Aj keď stoja na spoločnej platforme a základ dizajnu je rovnaký, menší kolega získal vlastné črty tváre a aj zadnicu má odlišnú. Najzreteľnejšia je uhľadená vizáž a k nej superúzke LED svetlá denného svietenia. Aj tá vizáž môže za mimoriadne nízky koeficient odporu vzduchu 0,29 cd. To znamená, že aj napriek výške a čelnej ploche auto prerezáva vzduch s vysokou efektivitou a do veľkej miery dokáže svoju veľkosť maskovať a znižovať tak vlastnú spotrebu. MLA-Flex je platforma a EVA 2.0 je elektronika. Je dôležité to spomenúť, pretože jedno sa týka pohonných jednotiek, asistenčných systémov a podobne, to druhé sa tiež týka asistenčných systémov, no v prípade Range Roveru aj zvýšenej spoľahlivosti. EVA 2.0. umožňuje na diaľku kontrolovať a aktualizovať 63 elektrických modulov vozidla, takže auto zostane čerstvé a pripravené dlho potom, čo opustí výrobnú linku.

Z tohto hľadiska je dôležité spomenúť tiež infotainment Pivi pro s dotykovým "plávajúcim" displejom s uhlopriečkou 13,1 palca, ktorý je umiestnený na centrálnej konzole. Pivi pro má ešte 13,7 palcový digitálny prístrojový štít s možnosťou úpravy zobrazovaných informácií. Pivi má integrovanú Alexu, podporuje ovládanie na diaľku a má tiež bezdrôtovú konektivitu CarPlay a Android Auto. Asistenčné systémy okrem štandardného núdzového brzdenia, udržiavania v pruhoch a tempomatu vrátane adaptívneho tempomatu pre jazdu v teréne zahŕňajú 3D pohľad okolo vozidla, systém sledovania hĺbky brodenia, či systém sledovania situácie pod kolesami a mnoho ďalších ADAS-ov tak, aby jazda bola čo najpríjemnejšia a najjednoduchšia.

Tretia generácia modelu Range Rover Sport prichádza s väčšími vonkajšími proporciami. Celková dĺžka sa zvýšila na 4946 mm, výška je 1820 mm, rázvor bezmála tri metre 2997 mm a brodivosť je 900 mm. Auto má 2,8 otáčky volantu medzi krajnými pozíciami a priemer otáčania 10,95 metra. Za to vďačí systému aktívneho riadenia kolies zadnej nápravy, ktoré sa môžu vytočiť do 7,4°. Všetky modely majú navyše systém vzduchového pruženia. Samozrejmosťou je pohon všetkých kolies iAWD so systémom Terrain Response 2.

Zdroj: Range Rover

Podkapotou menšieho Range Roveru, ktorý tvorí spojnicu medzi plnokrvníkom a Velarom je naozaj bohatá paleta motorov vrátane trojice naftových špecifikácií. I keď má najnižšia označenie D250, aj v tomto prípade ide o radový šesťvalec avšak s výkonom 250 koní. Nasledujú D300 a D350. Všetky tri motorizácie sú hybridizované do formy MHEV hybridov s malou pomocou elektromotora.

Verzie P sú prioritne tvorené radovými šesťvalcami s objemom 3 litrov. P360, P400 s mild-hybridnou technikou dopĺňajú dva plug-in hybridy P440e a P510e. Tak ako pri nafťákoch, aj tu platí, že číslo znamená výkon v konských silách.

Verzia P510e má okrem šesťvalca Ingenium aj 105 kW elektromotor schopný prebrať kompletnú zodpovednosť za pohon vozidla. Kapacita batérie plug-in hybridu je 38,2 kWh a vozidlo umožňuje aj rýchle DC nabíjanie. Zrýchlenie tejto špecifikácie je z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy a dojazd na elektrinu je v reálnych podmienkach vraj 88 km. Kombinovaný dojazd je 740 km.

Vrcholom ponuky je verzia P530 s novým motorom V8 (Twin turbo od BMW). Výkon 530 koní umožňuje Sportu zrýchliť z nuly na 100 km/h za 4,5 sekundy. Tento motor dokáže zamávať aj s autom, akým je BMW X7, so Sportom teda nepochybne dokáže poriadne veci. Všetky motory vrátane mild a plug-in hybridov sú spojené výhradne s 8-stupňovou ZF prevodovkou a s pohonom všetkých kolies.

V roku 2024 sa nový modelový rad Range Rover Sport rozšíri o čisto elektrický variant. Viac fotiek nájdete v bohatej galérii.

 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo