2021-11-10 10:40:00
Nový Range Rover
Nový Range Rover
Zdroj: JLR

FOTO + VIDEO: Nový Range Rover – luxus pre siedmich

Prvýkrát v histórii bude Range Rover od začiatku dostupný ako sedemmiestny povoz (LWB).

Pre všetkých sedem cestujúcich chce ponúknuť luxusné zvezenie. Ale môžete mať aj štvormiestnu verziu, rovnako tak auto s krátkym i dlhým rázvorom. K dispozícii majú tentokrát zákazníci v Európe viac motorizácií ako v USA. K dispozícii sú tri naftové, tri benzínové a až dve hybridné špecifikácie. Auto má natáčanie zadnej nápravy pre lepšiu manévrovateľnosť a držanie kroku s konkurenciou. Zadné kolesá natočí do uhla 7,3° čím zmenší polomer otáčania na 11 metrov. To je lepší údaj, než ponúkne nový Maybach Triedy S s najvyšším stupňom otáčania zadných kolies a porovnateľný s autami v strednej triede. Auto má tiež elektronicky ovládané aktívne stabilizátory, ktoré dokážu bleskovo reagovať a tlačiť na konštrukciu vozidla v opačnom smere ako prebieha náklon. To zmenšuje náklony v zákrutách a zlepšuje jazdnú stabilitu pri zachovaní vysokého komfortu pneumatického podvozku. Podvozok je navyše podobne ako už takmer desaťročie v autách Rolls Royce napojený na navigáciu a pripravuje komponenty na nasledujúce dianie na ceste i mimo nej. Zlepšenie jazdy v teréne má na svedomí systém ovládania pohonu všetkých kolies i zvyšujúca sa svetlá výška v prípade potreby.

Podkapotou nájdete hneď niekoľko motorizácií, vrátane plug-in hybridných jednotiek. K tomu treba prirátať aj motor V8 od BMW, s ktorým JLR v ostatných rokoch prehlbuje spoluprácu. Výkony štartujú na úrovni D250 – nafta, pokračujú k P400 až po P530 so spomínaným 4,4 litrovým biturbom. K tomu treba prirátať P440e a P510e. Dva plug-in hybridy sa spoliehajú na radové šesťvalce s benzínovým apetítom v kombinácii s elektromotorom integrovaným do prevodovky. V budúcnosti má pribudnúť aj elektrický Range a prípadne vodíkový elektromobil.

Automobil stojí na novej platforme MLA Flex, ktorá mu poskytuje nielen nové konštrukčné prvky a nové technológie, taktiež vyššiu tuhosť až do 50% a možnosť integrácie rôznorodých agregátov vrátane čisto elektrického pohonu. Plug-in hybridy majú 38,1 kWh batérie, čo im umožňuje odjazdiť až cca 100 km v elektrickom móde. Podľa JLR je to zhruba 75% všetkých denných kilometrov „priemerného“ majiteľa vozidla.

Zdroj: JLR

Zástup inovácií je značný, do istej miery ho kvantifikuje 125 podaných patentov chrániacich pokrok vozidla. Za všetko treba spomenúť až 70 elektrických modulov auta, ktoré možno aktualizovať na diaľku – JLR tým chce udržiavať auto stále vo forme pripravené na nové výzvy. Zaujímavé sú napríklad aj digitálne svetlá so schopnosťou naraz sledovať a neoslňovať až 16 objektov na ceste pred vozidlom a zároveň ponechať vysoké osvetlenie vozovky a blízkeho okolia pre vodiča. Svetlá vychádzajú z navigácie a podľa nej menia nastavenie adaptívnych jednotiek pre ideálne osvetlenie aj kľukatej cesty. LED svetlá sú rozmiestnené aj okolo vozidla, takže v prípade parkovania za zhoršenej viditeľnosti pomôžu nielen kamery, ale aj osvetlenie blízkeho okolia auta. Svetlá doslova vytvoria cestu na vytýčené parkovacie miesto tak, aby pozornosti vodiča neušli ani malé prekážky.

Pozornosť v dnešnom vírusmi infikovanom svete budí aj systém AirPurification Pro, ktorý kombináciou filtrov nanoeTM X a ďalších filtrov špecializovaných na CO2, pevné častice a najmä alergény s patogénmi vrátane vírusov SARS-CoV2 čistí vzduch do výnimočnej miery. Auto má tiež technológiu na potláčanie hluku jazdy, takže posádka v novom modeli Range Rover V. by mala byť skutočne dobre izolovaná od vonkajších vplyvov.

Zdroj: JLR

Tak exteriér aj interiér boli očistené od zbytočností. Vidieť to na čistých plochách a na evolučnom dizajne auta. Vodič i posádka sa môžu pozerať na 13,1 palcový prístrojový štít, respektíve až 17 palcový centrálny displej a v prípade potreby môžu ovládať funkcie auta i prepojeného domu, kalendára, či čohokoľvek prostredníctvom Alexy, ktorá vládne tomuto autu. Slovenské ceny zatiaľ neboli zverejnené, no už základné verzie budú nepochybne čnieť nad hladinu 100 000 eur.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Range Rover

Komentáre k článku


Stream naživo