2022-04-29 12:10:00
Toyota Supra s manuálnou
Toyota Supra s manuálnou prevodovkou
Zdroj: Toyota

FOTO: Toyota počúva zákazníkov, pripravila Supru s manuálom. Konečne!

Toyota Supra je v ponuke s dvomi veľkosťami agregátov.

Na trh prichádza so základným dvojlitrom, ale hlavne so silnejším trojlitrom. Oba však doteraz boli dostoupné len s automatickou osemstupňovou prevodovkou. Zákazníci však požadovali aj manuálnu prevodovku a Toyota im ju pripravila. Nová verzia Supry získa tretí pedál a možnosť radenia klasicky pravou rukou v kulise s tvarom dvojtého H.

 

Zdá sa, že už všetkých prešli na krčmové reči o tom, že Supra má avantgardné tvary. A takisto už prestali aj pripomienky o spoločnom vývoji s automobilkou BMW. Veď inak by Supra stála aspoň dvakrát toľko. Problémy potenciálnych majiteľov, že nechcú automatickú prevodovku však zobrala Toyota naozaj seriózne a pripravila alternatívu aj pre nich. Najnovšia verzia tak bude mať manuál so šiestimi prevodovými stupňami. 

Zdroj: Toyota

Nie je to úplne nová prevodovka, lebo už istý čas funguje v niektorých modeloch z Mníchova. Je však kompletne prekopaná a finálny prevod má až o 10% kratší. Nie je to však jedinou dobrou správou, v prípade Supry. Verzia Lightweight, ktorá bude mať práve manuálnu prevodovku, prinesie aj zníženie hmotnosti. Len samotná prevodovka je od osemstupňového automatu ľahšia o 21,8 kg a nové zliatinové disky uberú 1,2 kg neodpruženej hmotnosti v každom rohu karosérie. Automobilka neukázala dizajn nových diskov, takže sa môžeme len domnievať, že kované viaclúčové kolesá budú vyzerať podobne ako na modeloch GR Yaris a GR Corolla. Celkový úbytok hmotnosti je naozaj slušných 38,3 kg oproti šesťvalcovej verzii s automatickou prevodovkou.

Ku zníženiu hmotnosti určite pridala svoj podiel aj absencia koženého čalúnenia a najmä elektrického ovládania sedadiel a bedrovej opierky. To, že automobilka vymenila aj zvukovú aparatúru za ľahšiu už nie je taký zásadný rozdiel oproti ostatným zmenám.

Automobilka tvrdí, že nový šesťstupňový manuál bol vytvorený tak, aby splnil požiadavky všetkých zákazníkov, ktorí požadujú takýto štýl radenia. Špecialitou pre Európu je fakt, že verzia s manuálnou prevodovkou bude v ponuke štandardne a bez obmedzení. USA taký benefit nebudú mať a pre nich bude manuálna prevodovka výlučne limitovanou záležitosťou. Na trhu sa má nová verzia objaviť už v druhej polovici tohoto roka. Prvé dodávky sú naplánované pre Japonsko na jeseň a ostatné časti sveta budú nasledovať postupne. Všetky fotky novej Supry s manuálom nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo