2022-04-28 10:30:00
Mercedes Triedy T
Mercedes Triedy T
Zdroj: Mercedes

FOTO: Mercedes triedy T: Čo je a čím sa líši od Citanu?

Mercedes nedávno ukázal novú generáciu modelu Citan.

To však nebolo posledné, čo chce povedať v kategórii malých úžitkových vozidiel, ktoré by mohli nahradiť aj vymierajúcu sekciu MPV. Aktuálne automobilka predstavila úplne nový model, ktorý nazvala triedou T. Toto označenie používa úplne prvýkrát a prináša rozšírenie portfólia osobných vozidiel o ďalšiu možnosť.

Nová trieda T je postavená ako komfortnejšia alternatíva Citanu Tourer. Reálne je Citan stále pracovným autom a trieda T sa snaží byť skôr lifestylovo orientovaným veľkopriestorovým vozidlom. Rozdiely medzi dvomi modelmi sú zreteľne najmä pri pohľade na exteriér. V štandardnej výbave sú pre triedu T lakované nárazníky a hlavne veľa chrómových prvkov. Omnoho viac ako ich má Citan v základnej výbave. Aj pri ňom je síce možné priplatiť za vizuálne balíčky, ale to spraví málokto, keďže reálne je to auto orientované na prácu. Trieda T, naproti tomu, má chrómové lišty v prednej maske, ale aj pod zadným oknom, podobne ako to má trieda V.

Citan a trieda T sú teda paralelou toho ako pristupuje Mercedes ku diferenciácii úžitkových a osobných modelov aj o triedu vyššie. Je to podobný rozdiel ako medzi triedou V a Vitom. Naviac niektoré prvky Téčka nemôžu byť pre Citan. V príplatkovej výbave triedy T budú aj zliatinové disky s priemerom 17 palcov a na výber bude z 10 odtieňov karosérie, z čoho 6 bude metalických. Tie najzaujímavejšie sú určite tmavočervená metalíza a žltá metalíza.

Interiér nie až tak rozdielny ako v prípade väčších modelov, ale stále prichádza pre nové Téčko s rôznymi vylepšeniami a luxusnejšími, premiérovo pôsobiacimi detailami. Medzi ne určite patrí čiastočne zmäkčená, látkou potiahnutá, prístrojová doska. Táto syntetická látka má pripomínať buď alcantaru, alebo kožu. Veľkosť vnútorného priestoru je naozaj masívna a nad hlavami bude mať každý miesta na rozdávanie. Slušný priestor je aj na zadných sedadlách, lebo netreba hľadieť na to, kde končia dvere. Tie sú posuvné a otvárajú vstup do interiéru malého veľkopriestorového Mercedesu. Dvere úplne vzadu predvádzajú dve možnosti. Buď sú výklopné a disponujú aj výklopným oknom, alebo sú dvojkrídle. Mercedes nediskriminuje ani jednu z požiadaviek zákazníkov a každý si môže, pri objednávke, zvoliť svoj štýl. Základný objem batožinového priestoru je 520 litrov a po sklopení sedadiel rozdelených 1:2 sa dostáva na 2127 litrov. Tri samostatne sedadlá, ako má napríklad Citroën Berlingo, aj keď už len elektrický, v ponuke nefigurujú.

Zdroj: Mercedes

Mercedes aj do svojho základného MPV použil systém MBUX, ktorý je možné ovládať hlasovo, alebo dotykom na 7-palcovom displeji v strede prístrojovej dosky. O tom, že trieda T disponuje mobilnou konektivitou, asistenčnými systémami a všetkým, čo môže šoférovi zjednodušiť fungovanie netreba ani hovoriť. Veď ponúkne všetko, čo je potrebné na jazdu a na dosiahnutie čo najväčšieho počtu bodov v euroNCAP.

Ponuka motorov je zatiaľ jednoduchá. Zatiaľ preto, lebo automobilka chystá, podobne ako sesterský model Renault Kangoo, aj elektrickú verziu. Dovtedy však musia stačiť dva benzínové a dva naftové agregáty. Jedno je však jasné už hneď. Číselné označenia vôbec nekorelujú s objemami agregátov. Táto doba je už dávno preč. Základom na benzínovom poli je verzia T160, ktorá má výkon 75 kW (102 k). Viac výkonu ponúkne T180 s 96 kW (130 k). Reálne sú to však dve verzie toho istého motora, čiže štvorvalca s objemom 1,33 litra, ktorý funguje aj v triede A, triede CLA, v Béčku a v GLA. V naftovom spektre je možné vybrať z dvoch verzií 1,5-litrového štvorvalca. Označenia sú veľmi podobné benzínovým proťajškom. T160d má výkon 70 kW (95 k) a T180d prichádza s 85 kW (115 k). Výhodou naftových agregátov je, nepochybne, výraznejší krútiaci moment. Pre všetky motory je štandardom 6-stupňová manuálna prevodovka, ale pre naftové a výkonnejší benzínový môžete stiahnuť do príplatkovej výbavy po sedemstupňovom automate s dvomi spojkami.

Mercedes ešte neoznámil koľko bude trieda T stáť, ale už je zrejmé, že bude mať bohaté doplnkové príslušenstvo aj pre transport domácich miláčikov. Na trhu sa nový model objaví už onedlho a doplní tak modelovú ponuku automobilky o vozidlo s úplne novým názvom. Bude sa však musieť vysporiadať s konkurenciou, ktorá vôbec nespí a s benzínovými a naftovými motormi je v ponuke napríklad Toyota ProAce City Verso, Volkswagen Caddy a spriaznený Renault Kangoo. Viac fotiek nájdete v priloženej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo