2021-12-10 15:00:00
BMW i3
BMW i3
Zdroj: Ministry of Industry and Information Technology China

Toto je BMW radu 3 v čisto elektrickej verzii. Prekvapí vás jeho názov

Ako by sa mal volať elektrický sedan radu 3? No presne, tam tkvie problém.

Lebo model s názvom BMW i3 nemá so sedanom klasickej koncepcie spoločné vôbec nič. Svojho času ho fanúšikovia značky nevedeli ani vystáť, dnes je tento elektrický a na svoju dobu mimoriadne pokrokový hatchback na konci svojej púte. Jeho označenie vyvolávalo otázniky od uvedenia. Každému s dvomi očami priemernej dioptrie bolo od začiatku jasné, že to vlastne ani náhodou nie je elektrický rad 3, pretože i3 je auto s vnútorným priestorom ešte menším ako má rad 1, akurát má vyššiu konštrukciu karosérie a teda viac miesta nad hlavami pasažierov.

Zdá sa však, že minimálne v Číne je už problém označovania elektrických a tradičných verzií vyriešený. Ministerstvu priemyslu a informačných technológií Číny sa podarilo opäť prekvapivo a predčasne zverejniť dokumentáciu k novému modelu značky BMW. Očividne si na ministerstve veľkú hlavu s "oficiálnymi prezentáciami nových modelov výrobcov" veľkú hlavu nerobia, podobne ako si iba pred pár rokmi nerobili veľkú hlavu z kopírovania a kradnutia technológií a dizajnov domácich výrobcov od zavedených značiek.

Pozeráte sa teda na BMW i3 35L. Je to čínska elektrická verzia BMW radu 3. Jeho pohotovostná hmotnosť je tesne nad dve tony, má predĺžený rázvor v porovnaní s našou verziou radu 3 a k tomu má 250 kW výkonu vďaka zadnému elektromotoru.

Elektrifikácia radu 3 už začala dávno, no čisto elektrickú verziu ešte tento model nemá. Zato BMW i4 tu už je. Otázka tak zostáva, či BMW urobí v názvosloví poriadok, alebo je to len lokálna záležitosť a plne elektrický rad 3 sa v Európe ukáže až v momente, keď označenie i prestane dávať zmysel - lebo elektrické bude úplne všetko. To však asi nie je úplne pravda, keďže elektrický rad 3 už veselo jazdí po cestách v kamuflovanej podobe.

Ako by sa ale volal nástupca končiaceho elektromobilu i3, keď i3 bude toto? No ako. i2 predsa. Koniec-koncov, i3 bol model takpovediac mimo poradia. V galérii nájdete aj detaily čínskeho auta. Auto na obrázkoch bude mať podľa všetkého u nás bližšie k faceliftovanému BMW radu 3, než k elektrickej "i3", no to je ako predpovedať počasie v čase globálneho otepľovania. Zistíme, až keď sa tak stane.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo