2021-08-24 16:30:00
Lamborghini Countach LPI-800 4
Lamborghini Countach LPI-800 4
Zdroj: Lamborghini

FOTO: Lamborghini Countach - návrat legendy? Alebo návrat legendárneho mena?

Lamborghini Countach je silný názov silného auta, ktoré ešte dnes zanecháva silnú stopu.

Bolo unikátne dizajnom, riešeniami i schopnosťami. Bolo na začiatku éry superšportov, bolo brutálne a brutálne nepraktické. Všetko podriadilo výkonu a rýchlosti. Málo vizuál, na ktorý sa nezabúda a zvuk, ktorý desil. To bolo Lamborghini menom Countach. 

Nové Lamborghini Countach je ako jeho vnuk. Viete, že sú rodina, je to vidieť, ale okrem priezviska nemajú veľa spoločného. Lambo sa rozhodlo oživiť veľké meno a urobilo to z jednoduchého dôvodu. Tento exkluzívny a malosériový automobil vychádza zo súčasného Aventadora, ale pridáva mu punc budúcnosti v retro dizajne. Automobil je vrcholným dielom značky a zároveň mild-hybridom i akýmsi vstupom do novej éry. 

Budúcnocť je aj v prípade Lamborghini elektrická, minimálne čiastočne. Podkapotou tohto býka sa nachádza motor V12 s objemom 6,5 litra a s maximálnym výkonom 602 kW, teda približne 820 koní. Krútiaci moment je 720 Nm a motor ho dosahuje pri 6750 ot/min. Atmosférický agregát je spojený s malým elektromotorom schopným generovať výkon dodatočných 34 koní a 35 Nm. Opäť a pravdepodobne naposledy ide o spojenie so superkapacitorom. Tento má spolu s elektromotorom hmotnosť len 34 kilogramov, no pri energetickej hustote 2400 W/kg a maximálnom prúde 600 A a napätí 48 V. 

Elektromotor sa do hry zapája počas zmien prevodov a vo funkcii boost v momente, keď to veľký spaľovací motor najviac ocení. 

O prenos sily oboch motorov na cestu sa stará 7-stupňová ISR prevodovka a pohon všetkých kolies (Haldex IV) s mechanickým LSD diferenciálom medzi zadnými kolesami. 

Celkovo plánuje Lamborghini postaviť 112 áut menom Countach LPI 800 4. A ako to býva, všetky sú predané už dnes. Čo poviete na nové Lambo? Je to dôstojný nástupca pôvodného modelu Countach? 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lamborghini

Komentáre k článku


Stream naživo