2021-08-17 19:30:00
Mercedes SL 2022
Mercedes SL 2022
Zdroj: Mercedes

Klasický roadster Mercedes SL novej generácie ukázal interiér

Mercedes aj napriek elektrickému šialenstvu a všeobecnému uťahovaniu opaskov vie, ktoré autá značke dodávajú charakter.

„SL je ikonou našej značky: tento roadster predstavuje už desaťročia automobilovú fascináciu a túžbu. Je to veľká príležitosť a výzva pre dizajn, pretože každý dizajnér chce vytvárať ikony,“ hovorí Gorden Wagener, šéfdizajnér koncernu Daimler. Výsledkom je revolučný interiérový zážitok v atmosfére, v ktorej sa prejavuje napätie medzi digitálnym a analógovým luxusom. Vytvorili sme najikonickejšiu SL odnepamäti, luxusnú ikonu 20. rokov.“

Nová a prepracovaná koncepcia rozmerov umožňuje po prvýkrát od roku 1989 (Mercedes SL konštrukčného radu R 129) konfiguráciu sedadiel 2+2. Vďaka tomu je nová SL ešte všestrannejšia. Zadné miesta zlepšujú praktickosť pri každodennom používaní a ponúkajú priestor pre osoby s telesnou výškou do 1,50 metra. V prípade, že sa zadné sedadlá nepoužívajú, môže vetrolam chrániť zátylky cestujúcich na predných sedadlách pred prievanom. Druhý rad sedadiel možno tiež použiť ako prídavný úložný priestor a pojme napríklad golfový bag.

Symetrická prístrojová doska je navrhnutá ako skulpturálne a mocné krídlo, ktoré je štrukturované na hornú a dolnú časť. Medzi kľúčové vlastnosti patria štyri novovyvinuté a galvanizované turbínové dýzy. Tvar ich povrchov prechádza z mohutných charakteristických prelisov do prístrojovej dosky. Spodná časť prístrojovej dosky sa plynulo vyvíja zo stredovej konzoly a plynulo spája oba prvky.

Funkčným a vizuálnym centrom stredovej konzoly je kovový diel, ktorý pretína kožené povrchy vpredu i vzadu. S rukopisom prívodu vzduchu NACA ďalej šíri gény modelov AMG GT a GT 4-dverové kupé. Tento dizajnový prvok sa tak stáva štýlovým prvkom interiérov modelov AMG. Prívod vzduchu NACA sa takmer nebadane napája na 11,9-palcovú multimediálnu dotykovú obrazovku orientovanú na výšku. Aby sa predišlo odrazom od slnečného žiarenia pri jazde s otvorenou strechou, možno túto obrazovku elektricky uviesť do zvislejšej polohy. Jej orientácia na výšku poskytuje významné výhody najmä pokiaľ ide o navigáciu, pričom z ergonomického hľadiska prináša viac voľnosti. Dotyková obrazovka sa vznáša medzi dvoma centrálnymi turbínovými dýzami a tvorí digitálny kontrast k emocionálnym dizajnovým prvkom.

Veľmi blízko budúcemu dizajnu nového SL je pravdepodobne ruský web Kolesa.ru, ktorý svoje rendery uviedol ešte minulý rok. Očakávam však lepšie tvarovanie spodnej časti kapoty plynulejšie nadväzujej na nárazník a úzke svetlomety. Všetky obrázky nájdete v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes, Kolesa.ru

Komentáre k článku


Stream naživo