2021-03-03 19:44:00
Lexus RX L 450h
Lexus RX L 450h
Zdroj: Ján Hargaš

Autá ešte nikdy neboli spoľahlivejšie? Toto sú autá, ktoré sa kazia najmenej!

Americký rebríček spoľahlivosti vozidiel vychádza z reálnych porúch vozidiel na trhu.

Americká analytická spoločnosť predstavila ako každý rok hodnotenie spoľahlivosti automobilov.

Absolútnym víťazom J.D. Power 2021 U.S. Vehicle Dependability Study sa stal japonský  Lexus, ktorý pravidelne boduje v podobných rebríčkoch.

Americký prieskum meria počet problémov hlásených užívateľmi daného modelu v treťom roku jeho používania. Lexus mal index 81 problémov na 100 automobilov a umiestnil sa najvyššie spomedzi všetkých značiek zaradených do prieskumu. To mu zabezpečilo aj víťazstvo medzi výrobcami prémiovej triedy - deviaty krát  za posledných 10 rokov.

Zdroj: Lexus

Druhé miesto pripadlo Porsche s indexom 86. Nemecká značka síce Lexus neporazila, jej predstavitelia a fanúšikovia však môžu byť spokojní. Model  911 sa stal najspoľahlivejším automobilom tohtoročného prieskumu. Ocenenie získal druhýkrát za posledné tri roky. V uplynulom roku patril titul najspoľahlivejšieho auta Lexusu ES. Sedan od japonskej automobilky vtedy dosiahol index 52, čo z neho urobilo najspoľahlivejšie auto za viac ako 30 rokov existencie amerického prieskumu.

Najviac ocenení v jednotlivých kategóriách získali výrobcovia Toyota za  Lexus ES, Lexus GX, Toyota Avalon, Toyota Sienna, a Toyota Tundra, koncern GM za Buick Envision, Chevrolet Camaro, Chevrolet Silverado HD, Chevrolet Tahoe, Hyundai za Genesis G80, Kia Optima, Kia Sorento a Kia Sportage.

Zdroj: Ján Hargaš

Po Lexuse a Porsche nasledovala Kia a štvrté miesto získala Toyota. Kia bola najväčším skokanom a zároveň najúspešnejšou masovou značkou. Tesla v rebríčku opäť nebola. Automobilka dlhodobo nespolupracuje naplno. Ani tento rok nedodala všetky údaje zo všetkých štátov, aj keď to bolo v USA povinné. Napriek tomu autori štúdie zverejnili jej rating, a to na základe neúplnej štatistiky z 35 štátov. Údaje zodpovedajú váženému priemeru, ktorý do istej miery dokáže nahradiť absentujúce údaje zo zvyšných 15-tich štátov, v ktorých majú výrobcovia nahlasovať údaje. Zaznamenala 176 porúch na 100 automobilov.

Zdroj: AP Photo/Jae C. Hong, Tesla

Zaujímavé je, že štatistiky hovoria jednoznačne: autá sú čoraz spoľahlivejšie. Medziročne sa merané údaje zlepšili o 10%. To znamená, že autá sa kazia menej. Analytici ale upozorňujú, že aj keď sú autá z roka na rok spoľahlivejšie, ešte aj tri roky po kúpe zákazníkov poriadne štvú poruchy informačno-zábavných systémov. Mnohí vodiči tak radšej stavia na alternatívy v smartfónoch, ktoré pracujú s podstatne nižšou chybovosťou a problémami. To je pre výrobcov poriadne veľký problém.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: jdpower.com, 1st CLASS AGENCY

Komentáre k článku


Stream naživo