2021-02-19 17:00:00
Nissan Qashqai 2021
Nissan Qashqai 2021
Zdroj: Nissan

FOTO+VIDEO: Nový Nissan Qashqai prichádza kvalitnejší, vyspelejší a ekologickejší

Nový Nissan Qashqai prichádza vo svojom treťom prevedení. Nový model chce byť lepší v kľúčových parametroch.

Kľúčových nie ani tak z pohľadu automobilu ako takého, ale kľúčových z pohľadu znižovania lokálnych emisií, zvyšovania celkovej ekologickosti, no a tiež z hľadiska doterajších zákazníkov. Auto má mať hodnotnejšie materiály, má pôsobiť kvalitnejšie a každý dotyk s ovládačmi má vzbudzovať pocit kvality a vysokej hodnoty. Značka hovorí o prémiovom fílingu, ale to je už také klišé, že to ani nebudem spomínať. Či? 

Kým sa dostaneme k údajom, pozrite si na vlastné oči, či... či ide skutočne o zlepšenie kvality a dobre si môžete pozrieť aj nový dizajn vozidla. Tu: 

Qashqai III. je o 35 milimetrov dlhší (4425 mm) než končiaci model. Má o 20 mm väčší rázvor, je o 25 mm vyšší a o 32 mm širší. Auto teda bude mierne priestrannejšie, bude mať väčší kufor a mala by sa zlepšiť aj stabilita na ceste. Kufor má o 50 litrov viac a podlaha je o 20 mm nižšie než u predchodcu. Navyše bude mať vďaka lepšiemu uloženiu tlmičov zadnej nápravy aj väčšie postranné kapsy. 

Auto stojí na novej CMF-C platforme. Holá konštrukcia je o 60 kilogramov ľahšia aj vďaka využitiu kompozitných materiálov. Pritom je o 41% tuhšia a teda bezpečnejšia, zároveň umožní mäkšie nastavenie podvozka bez straty jazdných vlastností. 

Dizajn exteriéru charakterizuje maska tvoriaca písmeno V (V-Motion) a dva bumerangy slúžiace na denné svietenie. Svetlá majú Matrix funkciu. Zboku sú to veľké až 20 palcové disky kolies, zozadu sú tvarovo celkom známe svetlomety a výrazný zadný nárazník s strieborným akcentom pre mierne terénnejší charakter. 

Zdroj: Nissan

V kabíne je vidieť nový volant, nový digitálny prístrojový štít s veľkosťou 12,3 palca, ktorý je plne nastaviteľný. K tomu treba prirátať nový volič automatickej prevodovky, nový 9-palcový displej infotainmentu s možnosťou zrkadlenia obsahu smartfónov so softom od Jablka aj Robotíka. 

Auto príde bez naftového motora. Ten nahradí unikátny hybrid, ktorý využíva 1,5 litrový motor, ktorý nemá priame spojenie s poháňanými kolesami. Motor, generátor, invertor a elektromotor s výkonom 140 kW (190 k) a s krútiacim momentom 330 Nm. Tento hybrid zvaný e-Power je už dobre známy v Japonsku vďaka modelu Note, tu prichádza s väčším motorom a silnejším elektromotorom. Pritom nemá mať ďaleko od čisto elektrického pohonu v zmysle pocitu z jazdy a ovládania. 

Zdroj: Nissan

Asistovať mu budú dva spaľovacie agregáty s rovnakým objemom a označením, avšak s odlišným výkonom. Štvorvalce 1,3 Dig-T prídu s výkonom 140 a 160 koní. Vybrať si budete môcť z manuálnej šesťstupňovej prevodovky s lepšou kulisou radiacej páky, alebo z automatu X-Tronic s vylepšeným mazaním a softom. X-Tronic bude možné spojiť aj s pohonom všetkých kolies. 

A X-Tronic dovolí mild-hybridným pohonným jednotkám vypínať spaľovací motor aj za jazdy. Elektromotor pomôže pri režime stop-štart, pri potrebe vyššieho krútiaceho momentu a pri rekuperácii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo