2021-02-17 10:45:00
Mazda CX-3 2018
Mazda CX-3 2018
Zdroj: Ján Hargaš

Niečo zhnité je v štáte... Americkom. Majitelia áut ozrejmili, ktoré autá neznášajú

Americkí štatistici vydali správu dobre známu aj európskym automobilovým konzumentom.

Že majú v USA úplne iné automobilové chúťky ako my tu v Európe, to je zrejmé už dekády. V ostatnom čase sa klasické klišé výrazne posunuli, no predsa len badať trendy, ktoré sa zachovávajú. Napríklad stále platí, že to čo my v Európe považujeme za stredne veľké auto, v USA považujú za malé. A to čo my považujeme za veľké, v Amerike pokojne nazvú kompaktné. 

Consumer Reports sa dlhodobo zaoberá sledovaním spokojnosti zákazníkov so zakúpenými produktami. Od práčok cez chladničky až po autá. No a práve nedávne automobilové štatistiky nechávajú mozog bežného Európana v tichom šoku. Konkrétne ide o spokojnosť so značkami automobilov a ešte konkrétnejšie o spokojnosť s jednotlivými autami. 

Pred pár dňami Consumer Reports vydal text, v ktorom zrkadlí štatistiky populárnosti automobilových značiek. Tam vyšlo najavo, že za veľkou mlákou majú najradšej autá značky Tesla. Nasledujú vozidlá značiek Lincoln (koncern Ford) a RAM (koncern Stellantis). Na opačnom konci popularity sú autá značiek Nissan a Mazda. Z tohoto my v Európe veľa nemáme, pretože skladba modelov väčšiny spomenutých značiek je úplne iná, než u nás, respektíve tu nie sú až tak rozšírené (Tesla). Vec sa mení pri pohľade na jednotlivé modely. 

Zdroj: Musk twitter

Úplne najobľúbenejším modelom nových modelov s vekom do troch rokov je Tesla Model 3. Za ňou nasleduje veľké sedemmiestne SUV Kia Telluride. Tretia je Tesla Model S, štvrtá je... Tesla Model Y a v prvej desiatke je ešte aj Model X. Na opačnej strane, teda na úplnom chvoste popularity je auto, ktoré ste videli na titulke. Mazda CX-3 je autom, ktoré američania vyslovene neznášajú a rozhodne si ho nekúpia zas. Za ňou je Nissan Kicks, ktorý má najbližšie k nášmu Nissanu Juke. Nasledujú modely značky Infinity QX50 a QX60 a Jeep Compass. V TOP 10 áut s najmenšou zákazníckou spokojnosťou je ešte aj Ford EcoSport a Toyota C-HR. EcoSport bol inak druhým od konca pri sledovaní odpovede na otázku, či by si zákazníci auto kúpili ešte raz.... (nikdy v živote!).  A aby sa nezdalo, že sú tam len menšie vozidlá, zákazníkom pekne pije krv aj Nissan Pathfinder a malé nie sú ani spomínané autá od Infiniti. Na nich zákazníkov najviac štvali elektrické komponenty v aute.  

Zaujímavé je, že pri najpopulárnejších autách, pri ktorých sú majitelia vyslovene nadšení z vlastníctva a určite by si ich kúpili zas, je úplne iná situácia pri štatistike spoľahlivosti. V podstate to znamená, že majitelia Tesiel sú extrémne šťastní, že ich majú, aj napriek tomu, že sa im tam často niečo kazí. To mi pripomína scénu z filmu Harry Potter a Väzeň z Azkabanu: "budeš trpieť, no budeš rád, že trpíš" 

Aby to ale nebolo vyslovene jednostranné, treba uznať, že medzi najpopulárnejšími autami je aj Mazda MX-5. Malý roadster napĺňa šťastím aj emerických zákazníkov. 

Takže spotrebiteľská rada na záver? Ak chcete byť skutočne šťastní majitelia osobného vozidla, aj napriek tomu, že budete pri tom všetkom šťastí trošku trpieť, mali by ste si kúpiť Teslu. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Consumer Reports

Komentáre k článku


Stream naživo