2021-02-01 12:00:00
Mercedes EQA  250
Mercedes EQA 250
Zdroj: Mercedes

FOTO + VIDEO: Mercedes EQA – kompaktné SUV aj so slovenskou cenou

Mercedes pred pár dňami predstavil svoj nový elektrický model. Volá sa EQA.

Aby sme si to zrekapitulovali: EQV, EQC a teraz EQA. Najmenší z novej rady elektromobilov má genetický základ spojený s najmenším SUV značky Mercedes. Model GLA je však všetko okrem malého auta a dokáže poskytnúť dostatok priestoru pre štvorčlennú rodinu.

EQA nebude iné, no k tomu pridáva punc lokálne bezemisnej prevádzky. Nový model má 66 kWh batérií využiteľných na jazdenie, čo vozidlu dodáva papierový dojazd až 486 km. To ale podľa starého cyklu NEDC. V preklade to znamená, že ak chcete odjazdiť až toľko, treba sa vydať na pretekársky ovál, nasadiť rýchlosť 50 až 60 km/h a vypnúť kúrenie, či klimatizáciu. Potom sa podarí možno aj viac. V reálnych podmienkach by ale auto malo poľahky zvládnuť cez 300 kilometrov.

Zdroj: Mercedes

Podkapotou má EQA asynchrónny elektromotor s maximálnym výkonom 140 kW a maximálnym krútiacim momentom 375 Nm. To mu zabezpečuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,6 sekundy. Auto dosiahne elektronicky limitovanú maximálnu rýchlosť 160 km/h.

Toľko k motorizácii EQA 250. Nebude totiž jediná. Táto tvorí základ ponuky a výkon silnejších špecifikácií bude kulminovať na úrovni 200 kW. To by malo znamenať aj verziu s dvomi motormi, a síce pohonom všetkých kolies. Reálny WLTP dojazd pri verzii s väčšou batériou presiahne 500 km.

Zdroj: Mercedes

Model chce byť moderným Mercedesom ešte viac ako spaľovací súrodenec GLA. Preto ponúka rovnaké služby prameniace z infotainmentu Mbux vrátane služieb Mercedes Me. Navigácia má napríklad službu elektrickej inteligencie, takže pri výbere cieľa vám vždy ozrejmí, či a koľko budete musieť tankovať. K tomu pochopiteľne patria aj informácie z premávky v reálnom čase, ktoré navigácia dokáže zohľadniť pri výpočte a návrhu trasy. No a potom sú tam displeje, personifikácia a materiály, aké dnes dobre poznáme z najnovších kompaktných modelov značky Mercedes.

Inak, ak by ste sa pri pohľade na toto vozidlo chceli sťažovať, že síce má lokálne bezemisnú jazdu, ale elektrina, ktorú čerpá zo stojana čistá nie je, tak Mercedes pre vás má odpoveď. Choďte do... Mercedes Charge Me programu, pretože automobilka zaručuje, že všetka energia, ktorá sa do áut dostane cez tento program, je zaručene z obnoviteľných zdrojov. Značka doslova píše, že všetku energiu načerpanú cez Mercedes Me automobilka vykompenzuje rovnakým množstvom energie vloženej do siete z obnoviteľných zdrojov. A cez službu Mercedes Me môžete čerpať energiu zo 175 000 stojanov po celej Európe. Vrátane Ionity. Tam viete nabiť auto z 20 na 80% za 30 minút.

EQA 250 štartuje na Slovensku na cene 51 396 eur.

Zdroj: Mercedes


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo