2019-09-12 18:02:39
Mercedes EQS
Mercedes EQS
Zdroj: Mercedes

Elektrická Trieda S – Vision EQS je ešte krajšia, než sme čakali

Vízia vlajkovej lode elektrických áut značky EQ s označením EQS vyzerá ešte lepšie, než naznačovali skice.

Autosalón vo Frankfurte je v plnom prúde a prináša množstvo noviniek, najviac ich prichádza „infikovaných“ elektrickou energiou. Zároveň sú infikované zaujímavým moderným dizajnom. Na vrchole oboch týchto infekcií je práve koncept luxusného sedanu od značky EQ. Samostatnému radu elektromobilov, ktorý na trhu v súčasnosti zastupujú modely EQC a EQV bude v budúcnosti vládnuť model EQS, tak ako to dnes robí klasická Trieda S pre Mercedes. Ak si zachová takýto vzhľad aspoň čiastočne aj v sériovej podobe, bude sa na čo tešiť. Nielen dizajn je silnou stránkou tohto konceptu.

Zdroj: Mercedes

Splývavá a zároveň mohutná skulptúra dizajnu exteriéru dodáva koncepčnému vozidlu majestátny vzhľad. Výrazný obvodový svetelný pás rozdeľuje farby vozidla, čo vytvára dojem, že nad strieborným telom vozidla sa vznáša plocha sklenenej krajiny „čierneho panela" (“black panel”) – neprerušovaného povrchu vozidla od výraznej prednej masky EQ až po zadnú časť vozidla. Svetlomety DIGITAL LIGHT vybavené dvoma holografickými modulmi šošoviek sú z technologického hľadiska mimoriadne pokrokové a prezrádzajú, ako budú vyzerať svetelné efekty vozidiel Mercedes-Benz v budúcnosti. Zadné svetlá tvorí 229 samostatných svietiacich hviezd. Digitálna maska chladiča vybavená svetelnou maticou pozostávajúcou zo 188 obvodov, z ktorých každý nesie 5 samostatne ovládaných LED diód a svetelnú hviezdu, prináša novú úroveň presnej signalizácie. Keď ožije čierny panel, hviezdy a pixely, ktoré sú zdanlivo bez tiaže, vytvoria trojdimenzionálny hlboký efekt.V interiéri čerpá VISION EQS inšpiráciu zo sveta luxusných jácht. Priestorovou architektúrou obklopí cestujúcich ako paluba lode.

Zdroj: Mercedes

Atmosféru dotvára aj výber materiálov v interiéri. Okrem domáceho javorového dreva našlo v interiéri využitie aj mikrovlákno DINAMICA. Digitálne obsahy, s ktorými sa ponoríte do virtuálneho prostredia na všetkých povrchoch, vytvárajú ucelenú atmosféru. Splynutie materiálov a informácií zdôrazňuje možnú intuitívnu interakciu budúcnosti. Ako zobrazovacie plochy slúžia organicky vystupujúce displeje a projekčné plochy, ako aj inteligentné osvetlenie CONNECTED LIGHT, ktoré priestorovo obklopuje cestujúcich.

Zdroj: Mercedes

Základom pohonu je elektrický náhon na všetky kolesá s rozdeľovaním momentu medzi nápravami a akumulátor umiestnený v podlahe. Vďaka výkonu viac ako 350 kW a krútiacemu momentu približne 760 Nm zrýchľuje VISION EQS z 0 na 100 km/h za menej než 4,5 sekundy. Predvídavá prevádzková stratégia umožňuje vozidlu dojazd na úrovni až 700 km (WLTP). Pri predpokladanom výkone nabíjania 350 kW potrvá nabíjanie lítiovo-iónového akumulátora na úroveň 80 % výrazne menej ako 20 minút. Akumulátor dodala dcérska spoločnosť Daimleru ACCUMOTIVE. Na konštrukciu bola použitá inteligentná zmes ocele, hliníka, uhlíkových vlákien a trvalo udržateľných materiálov vyrobených z recyklovaných látok.

Zdroj: Mercedes

VISION EQS podporuje vodiča vysoko automatizovanou jazdou stupňa 3, napríklad na dlhých cestách na diaľnici. Vďaka modularite senzoriky možno úroveň autonómnej jazdy do budúcnosti rozšíriť až na plne automatizované jazdenie.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo