2019-07-14 08:40:00
De Tomaso P72
De Tomaso P72
Zdroj: De Tomaso

FOTO + VIDEO: De Tomasso je späť. Toto je P 72. Vyzerá fenomenálne

Hovorí vám niečo značka De Tomaso? Ak ste automobilový fanúšik, mala by. Patrí do zlatej éry športových áut.

De Tomaso, Shelby, Ford. To je len jeden príbeh. No je ich mnoho ďalších. De Tomaso a Williams, či De Tomaso a Maserati. Ak ale spomeniem modely športových áut ako De Tomaso Pantera, či De Tomaso Mangusta, pamäť sa vám iste rozjasní.

De Tomaso je automobilka vzniknuvšia v roku 1959. Stál za ňou pán argentínskeho pôvodu – Alejandro De Tomaso. Automobilka účinkovala v F1 samostatne, neskôr spolupracovala s Williamsom, v oboch prípadoch bez väčšieho úspechu. Omnoho väčší úspech zaznamenala značka pri výrobe vlastných športových áut Mangusta a Pantera. Úspechy a pády značky sú mnohé, ten najnovší počin je ale už teraz úspech. Auto zvané P 72 sa predstavilo na Festivale rýchlosti v Goodwoode a okamžite si získalo veľkú mieru pozornosti. P 72 je prvým samostatným modelom pod značkou De Tomaso po desiatkach rokov. Aj keď firma nikdy úplne nezanikla, pokusy o jej oživenie nepriniesli väčšie ovocie až doteraz. Či skôr do roku 2014, keď sa dostala do rúk spoločnosti sídliacej v Hongkongu. Päť rokov po finálnej zmene majiteľa prichádza prvý produkt.

Zdroj: De Tomaso

Dizajn v sebe spája odkazy na minulú éru s tými najmodernejšími prvkami. Neuveriteľne ladné prvky a množstvo retro detailov i niekoľko zaujímavostí ako napríklad odhalený mechanizmus radiacej páky, či retro budíky, no predovšetkým dizajn odkazujúci na jedno konkrétne auto – na P70, na auto ku ktorému sa viažu práve mená ako Carroll Shelby. Išlo o špeciál určený pre Le Mans. Zo začiatku na ňom De Tomaso pracoval práve so Shelbym. Rozkmotrili sa, Shelby sa pustil do práce na Forde GT 40 a De Tomaso projekt dokončil s karosárskou firmou Ghia. 

Zdroj: TopSpeed.com

De Tomaso síce zatiaľ neodhalilo presné technické špecifikácie, no vieme, že auto stojí na tých istých základoch ako Apollo IE. Nečudo, veď za ním stoja tí istí ľudia.

Akurát, že Apollo IE je hyperšport, De Tomaso je retro GT, ktoré skôr než ohurovať šialenými výkonmi na okruhu chce skôr poskytnúť štýlový, nesmierne dynamický a pohodlný odvoz svojim 72 budúcim majiteľom. Lebo presne toľko sa ich postaví. Za dizajn je zodpovedný ten istý pán ako za dizajn Apolla – pán Joe Wong. Mimochodom, pri Apolle sa ráta s výrobou 10 kúskov. Zdá sa tak, že výroba naberá na obrátkach...

Zdroj: De Tomaso

Auto teda stojí na karbónovom monokoku, odlišný je najmä dizajn a prístup k jednotlivým nastaveniam. Podkapotou by tak mohol byť motor V12 od Ferrari rovnako ako pri Apolle, predpokladám, že s nižším výkonom. Aj keď je pravdou, že De Tomaso sa preslávilo skôr veľkými osemvalcami od Fordu, prototyp jazdiaci v Goodwoode by mal mať práve motor z Apolla. Cena sa má pohybovať od 750 000 eur vyššie.

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo