2019-02-14 19:20:04
BMW X3 a X4
BMW X3 a X4 2020
Zdroj: BMW

FOTO + VIDEO: BMW X3 M a X4 M – prvýkrát a rovno s novým superšesťvalcom

Ešte nikdy BMW M nevytvorilo radový šesťvalec s vyšším výkonom. Obe autá aj vo verzii Competition.

Najvýkonnejší benzínový radový 6-valcový motor aký sa kedy nachádzal vo vozidlách BMW M, napína svaly na veľkolepé predstavenie výkonu. Novo vyvinutý vysokootáčkový motor s technológiou M TwinPower Turbo dodáva z objemu 3,0 litra maximálny výkon až 353 kW (480 k) a krútiaci moment 600 Nm. Verzia pohonnej jednotky s dvoma turbami vyvinutá špeciálne pre modely BMW X3 M Competition a BMW X4 M Competition dostala výkon, ktorý narástol o 22 kW (30 k) na 375 kW (510 k).

M xDrive a aktívny M Diferenciál pre maximálnu trakciu

Nový vysoko výkonný motor spolupracuje s 8-stupňovou prevodovkou M Steptronic s funkciou Drivelogic. Taktiež využíva systém pohonu všetkých kolies M xDrive, ktorý sa prvý raz predstavil v modeli BMW M5. Vďaka tomu sa výkon spoľahlivo dostane na vozovku. Systém M xDrive preferuje zadné kolesá a majiteľom modelov BMW X3 M a BMW X4 M ponúka dva jazdné režimy pohonu všetkých kolies.

Centrálne ovládaná spolupráca medzi pohonom všetkých kolies M xDrive a aktívnym M Diferenciálom na zadnej náprave umožňuje rozdeľovanie výkonu motora medzi všetky štyri kolesá tak, aby zaručil optimálnu trakciu, obratnosť a smerovú stabilitu. Oba modely, BMW X3 M aj BMW X4 M, zvládnu šprint z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy, zatiaľ čo verzie Competition dosiahnu rýchlosť 100 km/h za 4,1 sekundy.

Špeciálna M technológia podvozka poskytuje veľkolepú dynamiku.

Spojenie dynamiky a precíznosti, ktorým sa preslávili modely značky BMW M, umocňujú špecifické výstuže karosérie a premyslená technológia podvozka detailne vyladená tak, aby zvládla preniesť na vozovku ohromujúci výkon motora. Tri úrovne nastavenia M elektronicky riadených tlmičov sa ovládajú tlačidlom a poskytujú solídny komfort pri každodennom jazdení ako aj extrémne priamy kontakt s vozovkou a zaručujú minimálne pohyby volantu aj karosérie.

Na mieru upravená kinematika a elastokinematika s dvojitým lichobežníkovým zavesením prednej nápravy a viacprvkovým zavesením zadnej nápravy zaručuje precíznu pozíciu kolesa voči vozovke a stará sa o ideálnu smerovú stabilitu. Podvozok takisto prináša presné ovládanie vozidla aj pri jazdení na hrane. K tomu pomáhajú aj M špecifické riadenie (vrátane posilňovača riadenia M Servotronic s variabilným prevodom) a výkonné M kompozitné brzdy. Súčasťou štandardnej výbavy sú okrem iného aj 20-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin.

Rovnako ako tlmiče či systém M xDrive, stlačením ovládača možno meniť aj prejavy motora, prevodovky a riadenia. Stabilizačný systém DSC dovoľuje v režime M Dynamic kontrolovaný preklz kolies a treba podotknúť, že ho možno aj úplne vypnúť. Plus, obsah zobrazovaný na head-up displeji, si vodič môže upraviť podľa svojich potrieb cez ponuku iDrive. Vodič si taktiež môže prostredníctvom menu iDrive uložiť dva druhy celkového nastavenia vozidla zvolené z vyššie spomínaných parametrov a následne ich vyvolať jedným z dvoch M tlačidiel na volante.

Nezameniteľné M dizajnové prvky exteriéru a interiéru.

Špecifické M dizajnové prvky zlepšujú privádzanie chladiaceho vzduchu k motoru modelov BMW X3 M, BMW X4 M a Competition a takisto aj ich aerodynamiku. Športovú a zároveň luxusnú atmosféru interiéru vytvárajú elektronicky nastaviteľné športové sedadlá, kožené čalúnenie Vernasca, špecifický M kokpit, M kožou čalúnený volant či M volič automatickej prevodovky.

Zdroj: BMW

Modely BMW X3 M Competition a BMW X4 M Competition zvyšujú exkluzivitu exteriéru ďalšími akcentmi ako vysoko lesklým čiernym povrchom na BMW obličkách, telesách vonkajších spätných zrkadiel a na M mriežkach ako aj na zadnom spojleri verzie Sports Activity Coupé. Súčasťou štandardného vybavenia sú 21-palcové disky kolies z ľahkých zliatin leštenej čiernej farby a výfukový systém M Sport. Oči lákajú sedadlá M Sport s rozšíreným koženým čalúnením Merino, špecifické lišty na prahoch dverí a označenie modelu na stredovej konzole. Na požiadanie sa do modelov Competition dodáva špeciálne dvojfarebné kožené čalúnenie v kombinácii s alcantarou.

Zdroj: BMW

Na požiadanie dodávaný balík prvkov exteriéru M Carbon (dostupný od apríla 2019) obsahuje doplnky z plastu zosilneného uhlíkovými vláknami na predných otvoroch na vstup vzduchu, na lištách na prednom nárazníku, zadnom difúzore a na vonkajších krytoch spätných zrkadiel. Na modeloch BMW X4 M a BMW X4 M Competition dopĺňa tieto prvky aj karbónový zadný spojler.

Súčasťou štandardnej výbavy modelov BMW X3 M, BMW X4 M a Competition sú LED svetlomety, hi-fi audiosystém a prepojenie ConnectedDrive vrátane navigačného systému Professional. Zoznam prvkov dodávaných na želanie poskytuje ďalšie možnosti na individualizáciu vrátane špičkových asistenčných systémov a digitálnych služieb BMW Connected a BMW ConnectedDrive.

Zdroj: BMW

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo