2018-06-21 03:00:00
Volvo S60 R-Design 2018
Volvo S60 R-Design 2018
Zdroj: Volvo

FOTO + VIDEO: Nové Volvo S60 prichádza. Pozrite si videá, aj crash test!

Nové Volvo S60 bude dynamickejšie, emotívnejšie, bezpečnejšie a tiež väčšie. Pripravili sme bohatú galériu i viacero videí.

Volvo včera večer oficiálne predstavilo dlhoočakávaný model. Sedan v segmente D vyzve na súboj prémiové autá ako Mercedes Triedy C, Audi A4, či BMW radu 3. Odhalenie modelu prebehlo zároveň v deň oficiálneho spustenia výroby v závode Charleston v USA. Nové Volvo S60 sa bude vyrábať práve v ňom. Neskôr sa pridá tiež Volvo XC90.

Volvo S60 sa teda bude vyrábať priamo na svojom najvýznamnejšom trhu. Model dopĺňa „šesťdesiatkový“ rad, ktorý v novej generácii automobilov Volvo odštartovalo SUV XC60 a kombi V60.

„Volvo S60 je jedným z najvzrušujúcejších modelov, aké kedy značka vyrobila“, nechal sa počuť šéf značky Hakan Samuelson. Či hovorí pravdu sa môžete presvedčiť na nasledujúcom videu zachytávajúcom detaily exteriéru, no tiež v bohatej galérii pod článkom.

Dizajn ale nie je jediným bodom, o ktorom šéf značky hovoril. Vozidlo vstupuje do segmentu, kde sa práve dizajn a najmä dynamické jazdné vlastnosti cenia najviac. Volvo tak nenechalo nič na náhodu a svoj sedan pripravovalo aj prostredníctvom simulátora. Viac v druhom videu:

Volvo S60 bude prvým modelom vôbec, ktorý ide do predaja bez naftového motora v ponuke. Základ ponuky budú tvoriť benzínové dvojlitrové štvorvalce v dvoch verziách T5 a T6. Verzia T6 tiež príde ako plug-in hybridná s označením T6 Twin Engine AWD s maximálnym výkonom 340 koní. Vrcholom ponuky bude motorizácia T8 Twin Engine AWD s výkonom presahujúcim 400 koní.

Aj model S60 stojí na novej modulárnej platforme SPA. Tá nielenže umožňuje výrobcovi nastaviť autá presne podľa požiadaviek zákazníkov. Už typický interiér vozidla plný kvalitných materiálov, vysokovýkonnej audiosústavy, či infotainmentu Sensus.

Najväčšou výhodou novej platformy je však vysoká pasívna bezpečnosť vďaka využívaniu vysokopevnostných ocelí. Dôkazom je tiež mimoriadne ojedinelý crash test, ktorý vykonal priamo výrobca. Ide o simuláciu nárazu zozadu. Do stojaceho Volva zozadu nabúra vozidlo idúce rýchlosťou takmer 90 km/h. Ide o test nárazu so 70% prekrytím, čo znamená, že test simuluje situáciu typickú pre náhle spomalenie vozidiel na diaľnici a následný náraz zozadu.

Na palube mohutného vozidla sa okrem prvkov pasívnej bezpečnosti nachádzajú aj prvky aktívnej bezpečnosti a to v podobe množstva pokročilých asistenčných systémov. Medzi ne patrí napríklad jazdný pilot udržiavajúci auto na ceste až do rýchlosti 130 km/h.

Nové S60 sa môže pochváliť vysokou mierou konektivity vďaka prepojeniu cez štadardné Android Auto a Apple Car Play, no tiež vďaka podpore 4G pripojenia, prepojených služieb a aplikácií.

Nové Volvo S60 je väčšie než predchodca a ponúkne viac priestoru pre pasažierov i batožinu. S detailmi je Volvo zo začiatku tradične opatrné, no vieme, že auto je dlhšie, má dlhší rázvor a je pritom nižšie a širšie. Podľa našich informácií by malo byť nové Volvo S60 dlhé cca 4,76 metra, čím sa zaraďuje na vrchol spomínaného segmentu.

Zdroj: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo