2017-07-04 08:40:00
Škoda Citigo facelift 2017
Škoda Citigo facelift 2017
Zdroj: Škoda auto

VIDEO: Škoda Citigo – prepudrovný vzhľad a technické zmeny pod kabátom

Škoda opticky a technicky vylepšila svoj najmenší model. Auto má nielen novú prednú časť a zatmavené zadné svetlá.

Škoda sa rozhodla zlepšiť najmenšieho zástupcu modelovej palety. Inovovaný automobil Škoda Citigo je jediným modelom, ktorý sa nevyrába v Českej republike, ale spolu s modelmi VW up! a SEAT Mii vychádza z liniek v bratislavskom závode VW Slovakia.

Troj aj päťdverová verzia má rad noviniek v oblasti dizajnu, techniky a výbavy. Už na prvý pohľad ide o atraktívny, moderný a praktický mestský automobil. Citigo symbolizuje modernú techniku aj súčasnú mestskú mobilitu. Na výber sú tri stupne výbavy: Active, Ambition a Style. Okrem toho je v ponuke aj špeciálny, športovo ladený model Škoda Citigo Monte Carlo.

Škoda Citigo sa teraz dá objednať na želanie s hmlovými svetlometmi s funkciou Corner, zatmavenými združenými zadnými svetlami a asistenčnými systémami Rain and Light Assist vo výbave Ambition a pri špeciálnom modeli Citigo Monte Carlo. V hlavných svetlometoch svietia halogénové žiarovky, svetlá pre denné svietenie pracujú s technológiou LED. Light Assist automaticky zapína stretávacie svetlá pri zhoršených svetelných podmienkach a zahŕňa tiež funkcie Coming Home a Leaving Home.

Tak, ako ste si už zvykli, video si môžete pozrieť aj vo Full HD rozlíšení

Priestor v kompaktnom stave

S dĺžkou 3 597 mm, šírkou 1 645 mm a výškou 1 478 mm v päťdverovej verzii patrí model Škoda Citigo k najkompaktnejším, pritom ľahko ovládateľným a zároveň najpriestrannejším vozidlám vo svojom segmente. Dlhý rázvor 2 420 mm vytvára dostatok miesta vzadu, čo poskytuje priestor pre pohodlné cestovanie štyrom osobám.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Interiér má šírku vo výške lakťov vpredu 1 369 mm a batožinový priestor s objemom 251 l, ktorý sklopením operadiel zadných sedadiel narastá pri trojdverovej verzii na 951 l a pri päťdverovej verzii na 959 l. Funkcia Easy Entry pri trojdverovom variante (štandardne dodávaného od výbavového stupňa Ambition) uľahčuje nastupovanie na zadné sedadlá. Nad zadnými sedadlami je 947 mm, nad prednými 993 mm.  Vnútorná šírka vo výške lakťov vzadu 1 389 mm pri trojdverovej verzii a 1 388 mm pri päťdverovej verzii je veľkorysá vzhľadom na vonkajšie rozmery automobilu.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pre zadnú časť sú charakteristické zatmavené zadné svetlá od výbavy Ambition. Vo výbave Ambition možno mať na želanie strechu vozidla a kryty vonkajších zrkadiel nalakované na bielo alebo čierno (nie je k dispozícii pre farby vonkajšieho laku žltá Sunflower a modrá Sapphire).

Novo ponúkané pätnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny „Conan“ s lešteným povrchom sú na želanie vo výbave Style v striebornej, alebo antracitovej verzii a šestnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny „Scorpius“ v lesklo-čiernej farbe. Vo farbách karosérie metalický odtieň zelená Spring nahradil žiarivý nemetalický odtieň zelená Kiwi.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Vybavený interiér

Prístrojová doska modelu ŠKODA CITIGO je usporiadaná jasne a prehľadne. Na želanie dodávaná automatická, elektronicky regulovaná klimatizácia Climatronic zaisťuje vo vozidle stále príjemnú teplotu bez ohľadu na okolité prostredie.

Infotainment systém Swing a aplikáciu Move & Fun je možné prepojiť so smartfónom.
Nová generácia hudobných systémov Blues a Swing ponúka veľa možností prepojenia - od aux-in konektora, cez slot na SD karty, až po USB konektor. Doobjednať sa dá príjem digitálneho rozhlasového vysielania DAB. Hudobný systém Swing ponúka farebný displej, šesť reproduktorov a Bluetooth pripojenie. S ním je možné prepojiť infotainment systém Swing s chytrým telefónom. Aplikácia Move & Fun, bežiaca na inteligentných telefónoch v operačných systémoch iOS a Android, slúži k navigácii, zobrazeniu jazdných dát, telefonovaniu pomocou handsfree, počúvaniu reprodukovanej hudby, rádia a poskytuje tipy pre úspornú jazdu.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Asistenčné systémy a bezpečnostná výbava

Laserový senzor v hornej časti čelného skla skenuje oblasť desiatich metrov pred vozidlom. Ak hrozí kolízia a vodič nereaguje, aktivuje sa najprv brzdová sústava a zvýši sa citlivosť hydraulického brzdového asistenta. V prípade potreby iniciuje systém brzdenia až do úplného zastavenia. Ak vodič nezabrzdí dostatočne silno, zvýši systém automaticky brzdný tlak.

Štandardnou výbavou sú štyri airbagy, elektronická kontrola stability ESC, systém ASR, elektronická uzávierka diferenciálu, elektromechanický posilňovač riadenia, trojbodové bezpečnostné pásy na všetkých štyroch sedadlách (vpredu s predpínačmi pásov), príprava Isofix na vonkajších zadných sedadlách (vrátane upevnenia TopTether), automatická aktivácia varovných svetiel počas núdzového brzdenia, asistent pri rozjazde do kopca a tiež kontrola tlaku v pneumatikách.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pod kapotou trojvalcové motory

Motory poháňajú predné kolesá, sú uložené vpredu naprieč. Majú výkon 44 kW (60 k), 50 kW (68k, pohon na zemný plyn alebo benzín) a 55 kW (75 k). Napriek malému zdvihovému objemu má litrový motor vo všetkých výkonových verziách vysoký krútiaci moment, nízku hladinu hluku a vysokú účinnosť. Všetky motory plnia prísne požiadavky emisné normy EÚ 6.

Základom je litrový motor s výkonom 44 kW (60 k). Maximálny krútiaci moment 95 Nm je dostupný pri 3 000 min-1. Vozidlo s ním zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 14,4 s. Najvyššia  rýchlosť je 162 km/h. V kombinácii s päťstupňovou manuálnou prevodovkou je jeho priemerná spotreba 4,4 l/100 km, emisné hodnoty CO2 sú 101 g/km.

Silnejší variant motora má najvyšší výkon 55 kW (75 k). Maximálny krútiaci moment 95 Nm je dosiahnutý pri 3 000 min-1. Maximálna rýchlosť je 173 km/h (s manuálnou prevodovkou), zrýchlenie z 0 na 100 km h/zvládne za 13,5 s. Priemerná spotreba s manuálnou prevodovkou je 4,4 l/100 km, hodnota emisií CO2 je 101 g/km.

Cenovo výhodná a ekologická alternatíva
Model Škoda Citigo 1,0 G-TEC s pohonom na zemný plyn má v štandardnej výbave
automatický systém Start-Stop a rekuperáciou brzdnej energie. Litrový trojvalcový motor je špeciálne upravený pre prevádzku na zemný plyn a benzín. Výkon je 50 kW (68 k). Model si vystačí  iba s 4,5 kg/100 km zemného plynu. Vypúšťa pritom len 82 g CO2/km a pýši sa, z hľadiska energetickej úspornosti, najlepšou triedou A.

Škoda Citigo má päťstupňovú manuálnu, alebo päťstupňovú automatizovanú prevodovku. Pri jej vývoji sa pozornosť sústredila na konštrukciu s optimalizovanou hmotnosťou a minimálnymi priestorovými nárokmi. Manuálna prevodovka váži len 27 kg. Automatizovaná verzia patrí s necelými 30 kg k najľahším automatickým prevodovkám.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Simply Clever riešenia

Aj najmenší zástupca má šikovné riešenia, ktoré spríjemňujú pobyt vo vozidle: dáždnik pod sedadlom spolujazdca, držiak výstražnej vesty pod sedadlom vodiča, výklopný držiak na tašky na odkladacej schránke pred spolujazdcom, odkladacie vrecká na vnútorných stranách operadiel predných sedadiel, držiak na multimediálne prístroje v stredovej konzole, držiak parkovacieho lístka na čelnom skle a slnečné clony, držiak nápojov medzi prednými sedadlami, držiak na fľaše s objemom 1,5 l v odkladacej schránke predných dverí, variabilná dvojitá podlaha v batožinovom priestore, sieťový program a háčiky na uchytenie batožiny v batožinovom priestore, sklopné operadlo sedadla spolujazdca (päťdverové prevedenie), odkladacie schránky vedľa zadných sedadiel (trojdverové prevedenie), prenosný kôš na odpadky. Celkom je v v aute 16 Simply Clever prvkov.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Škoda Citigo Monte Carlo

Je to športovo ladený model s radom atraktívnych detailov. Charakteristický je športový podvozok znížený o 15 mm, predný a zadný spojler a špecifický dizajn vychádzajúci z prvkov využívaných v motoršporte. Pri čelnom pohľade zaujme upravený predný spojler. Rámček masky chladiča a kryty vonkajších zrkadiel sú  v čiernej farbe. Zadné bočné okná a sklo piatych dverí sú stmavené (SunSet). Tiež interiér budí pozornosť vďaka poťahom sedadiel vo farebnom prevedené Monte Carlo s červenými prvkami, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre tento model. Vozidlo Škoda Citigo Monte Carlo v trojdverovom či päťdverovom prevedení vychádza z výbavového stupňa Ambition. Podbehy kolies dobre vypĺňajú čierne 15" kolesá z ľahkej zliatiny  „Crux“ s pneumatikami s rozmermi 185/55.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo