2017-02-13 12:25:00
Škoda Citigo 2017
Škoda Citigo 2017
Zdroj: Škoda auto

Škoda Citigo bude mať nový dizajn a prepracovaný interiér

Model sa predstaví s novým tvarom kapoty, maskou chladiča a nárazníkmi, nové sú aj hmlové svetlomety.

Majú voliteľnú Corner funkciu. Nový vzhľad dopĺňajú špeciálne navrhnuté, a pre výbavu Style voliteľne dodávané, pätnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin. Premiéra vynoveného modelu Škoda Citigo bude na medzinárodnom autosalóne v Ženeve.

Citigo o 34 mm narástlo do dĺžky na 3 597 mm. Ostatné vonkajšie rozmery - šírka 1 645 mm (pre 5-dverový variant) a výška 1 478 mm - ostali nezmenené. Vďaka rázvoru 2 420 mm interiér ponúka dostatok priestoru aj cestujúcim na zadných sedadlách. Tým sa potvrdilo, že aj veľmi malé automobily môžu byť priestranné. Medzi konkurenčne najlepšie hodnoty patrí objem batožinového priestoru 251 litrov. Po sklopení zadných sedadiel až 951 litrov.

Škoda Citigo je kompaktné a zároveň priestranné auto pre mestskú mobilitu. Je bezpečné a vybavené radom Simply Clever detailov. Bude dostupné vo výbavách Active, Ambition a Style. K dispozícii bude aj variant Škoda Citigo Monte Carlo.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Nová predná časť

Predná časť je prepracovaná: nová kapota, nová maska chladiča v typickom dizajne značky Škoda, upravený nárazník a pozmenené hmlové svetlá dodávajú nový vzhľad. Pre výbavu Ambition sú k dispozícii zatmavené zadné skupinové svetlá, rovnako ColourConcept so strechou a krytmi spätných zrkadiel v bielej alebo čiernej farbe a predné svetlomety majú denné LED svetlá. Pre Active je to na želanie. Hmlové svetlá môžu mať Corner funkciu, ktoré prisvieti miesto, kam vodič odbočuje Vybrať sa dajú tiež nové pätnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin v striebornej a antracitovej kombinácii pre výbavu Style a nový odtieň laku zelená Kiwi.

Malé auto - veľká bezpečnosť

O vysokú úroveň bezpečnosti sa okrem radu aktívnych asistentov stará aj automatický brzdový asistent City Safe Drive. Predchádza kolíziám v mestskej premávke. Aktivuje sa pri rýchlostiach od 5 do 30 km/h. Laserový snímač v čelnom okne skenuje oblasť desiatich metrov pred automobilom. V prípade potreby naplno zabrzdí, alebo slabo brzdiaceho vodiča podporí plným brzdným účinkom. V závislosti na rýchlosti a konkrétnej situácii môže kolízii zabrániť úplne alebo aspoň ju podstatne zmierniť.

Zdroj: Škoda auto

Výbava

Prepracovaný interiér má v novom dizajne združený prístrojový panel s tachometrom, otáčkomerom a ukazovateľom stavu paliva v dvoch verziách. Predné sedadlá majú integrovanú opierku hlavy a bočné vedenie. Zvoliť sa dá kožou obšitý multifunkčný volant s ovládaním rádia a telefónu.Súčasťou výbavy je automatická klimatizácia. Na želanie sa dodáva displej Maxi DOT s vysokým rozlíšením, ako aj svetelný a dažďový senzor.

INfotainmenty Blues a Swing ponúkajú pripojenie AUX-IN, slot na SD-karty a USB-konektor. Swing má farebný displej, šesť reproduktorov a Bluetooth, ktorým sa prepojí so smartfónom so systémami iOS a Android v špeciálnom držiaku na palubnej doske. Aplikácia Move & Fun ponúka ďalšie možnosti pre využitie dodatočných funkcií – navigáciu, údaje o spotrebe, kontakty z telefónu a údaje z playlistu.

Funkčnosť mestského automobilu zvýrazňujú odkladacie priestory v stredovej konzole a v schránke pred sedadlom spolujazdca, držiaky fliaš (až do jedného litra) a držiaky pohárikov. Sú praktické, ako aj držiaky multimediálnych zariadení v stredovom paneli. Sieťky v batožinovom priestore a praktické sieťové vrecká na predných sedadlách ponúkajú priestor na uloženie rôznych drobností. K množstvu Simply Clever detailov patrí aj dáždnik pod sedadlom spolujazdca, rad odkladacích a úložných priestorov, držiak na nápoje alebo smartfón, háčik na tašku v priehradke pred sedadlom spolujazdca alebo praktická sieťka v batožinovom priestore.

Zdroj: Škoda auto

Ponuka motorov

Model Škoda Citigo poháňajú tri moderné trojvalcové motory s objemom 1,0 litra - dva benzínové a jeden s úpravou pre prevádzku na zemný plyn alebo benzín. Sú uložené vpredu naprieč, poháňajú predné kolesá. Napriek malému zdvihovému objemu majú vysoký krútiaci moment a mízku hladinu hluku. Základným je motor 1,0 MPI s výkonom 44 kW (60 k) a krútiacim momentom 95 Nm pri 3 000 min-1. Z 0 na 100 km/h akceleruje za 14,4 s a maximálna rýchlosť je 162 km/h. Motor 1,0 MPI s výkonom 55 kW (75 k) má k dispozícii rovnaký maximálny krútiaci moment. Škoda Citigo s ním dosiahne 100 km/h z pokoja za 13,5 s a najvyššiu rýchlosť 173 km/h.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Trojvalec 1,0 G-TEC upravený pre plynový pohon má výkon 50 kW (68 k). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h má za 16,3 s a maximálna rýchlosť je 165 km/h. Priemerná spotreba je iba 4,5 m3 zemného plynu na 100 km. Emisie CO2 na kilometer jazdy sú pritom iba 82 gramov.

Štart objednávok inovovaného modelu Citigo na Slovensku sa začne v apríli, prvé automobily prídu k zákazníkom začiatkom júna 2017.

jv
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo