2016-02-13 02:19:38
BMW X5 zaútočilo na
BMW X5 zaútočilo na VW Polo

VIDEO: Kto druhému jamu kope... skončí mimo cesty

Videli ste už niekedy losí test niektorého z modelov SUV? Asi vieme prečo.

Keby skončili takto, kto by si ich kupoval? Pritom sú vo veľkej obľueb pre svoje vlastnosti a pocit bezpečai v nich. Lenže pre vysoké offroady, SUV a niektoré crossovery sú ich výhody zároveň aj prekliatím. Vysoká stavba auta s veľkou svetlou výškou a vysoko položeným ťažiskom totiž zmenšujú stabilitu auta pri prudkých zmenách smeru jazdy. Existuje množstvo záberov, kde stačí pri nehode správny náraz malého auta do SUV a to sa prevráti. Neraz až na strechu.

Lenže agresivita nepatrí za volant. Hovorte to však takým, ktorí si napríklad za volantom BMW X5 prvej generácie myslia, že môžu všetko. Lebo majú silné, veľké a vysoké auto. Nie, nehovorím teraz o našich cestách. Aj na opačnom konci zemegule, presnejšie na južnej pologuli, kde momentálne vrcholí leto, sa takí nájdu. V juhoafrickom Durbane si na diaľnici chcel vynútiť prednosť práve jeden taký vodič. Prekážalo mu, že ho vodič Volkswagenu Polo nechcel pustiť dostatočne rýchlo pred seba. Rozhodol sa ho namiesto predbiehania vytlačiť z cesty. To však nemal robiť!

Hoci chcel na svojom BMW X5 vytlačiť malé auto, sám skončil mimo cesty! Neuvedomil si totiž, že hatchbacky lepšie znášajú rýchle zmeny smeru. Keď naznačil manéver, ktorým chcel malé auto odstrániť z pruhu, do ktorého sa nevedel dostať, vodič Pola excelentne zareagoval a bleskurýchlo sa mu vyhol. Horšie to už bolo práve s vodičom, ktorý patrí do kategórie blokovač, vychovávateľ a vybrzďovač. Jeho autu sa rýchly manéver s prudkou zmenou smeru, navyše v rýchlosti okolo 85 km/h nepáčil. Ak vodič nepredvídal takúto zmenu charakteru a jazdných vlastností auta a mal problém.

Juhoafrickému vodiči tejto X5 sa nepáčilo, že mu VW Polo uhlo do vedľajšieho pruhu o niečo pomalšie, než si prial. Prudko strhol volant do jeho jazdného pruhu, od kolízie vtedy delili autá doslova len centimetre. Polo sa bezpečne vyhlo do ďalšieho jazdného pruhu. BMW ale dostalo šmyk a po riskantnom manévri s ním jeho vodič vyletel z diaľnice. Skončil tak v stredovom pruhu na tráve, oddeľujúcej jazdné smery. Či sa jeho „výlet“ mimo cesty skončil aj stretom so zvodidlami, nevedno. No je to dosť pravdepodobné. Takže si nabudúce podobné kúsky asi rozmyslí, ak nie je padnutý na hlavu. Čo v tejto kategórii nie je ale nič výnimočné... Zasa platí, čo v mnohých podobných prípadoch: možno sa bránil, no karma ho dostihla, keď to čakal najmenej.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo