2016-01-13 10:55:27
Apple Car Concept
Apple Car Concept - interiér ako si ho predstavuje Matias Papalini
Zdroj: Matias Papalini

Keď je iPod, iPhone, iPad, iWatch – bude onedlho aj iCar?

Ak máte prehrávač, smartfón, tablet, či inteligentné hodinky s „nahryznutým“ jablkom, tešte sa na auto.

Vyzerá to totiž tak, že firma to so vstupom medzi výrobcov automobilov myslí naozaj vážne. V decembri 2015 si Apple nechala zaregistrovať tri domény. Dala tak na známosť, že (inšpirovaná podľa vzoru Google?) sa chystá  aj auto s jej značkou. Nebude to však asi to avizované iCar, ako by sa mohlo zdať. Firma z Cupertina si nechala zaregistrovať tri domény - Apple.car, apple.cars a apple.auto. Sú zatiaľ neaktívne.

O aute značky Apple, ktoré by mohlo znamenať podobný prevrat vo svete áut ako iPhone medzi telefónmi sa síce hovorí stále hlasnejšie, no informácií je stále veľmi málo. Tieto tri novo registrované domény by mohli mať aj súvislosť s technológiou Apple CarPlay, ktorá umožňuje prepojenie smartfónu s autom.

Produkty od Apple už sa do áut dostali, spomeňme len na infotainment CarPlay ako konkurencia pre Android Auto od Googlu. Uľahčuje užívateľom a hlavne fanúšikom ovládanie dotykového displeja ich vozidla, pretože má rovnaké rozhranie ako ostatné hračky s logom ovocia. No oveľa pravdepodobnejšou sa zdá súvislosť s prísne utajovaným projektom. Je totiž verejným tajomstvom, že bezpilotný elektromobil označovaný ako Project Titan, je vo fáze príprav. Apple sa tak znovu stretne s Googlom, tentoraz na cestách...

Zdroj: Aristomenis Tsirbas
Zdroj: Aristomenis Tsirbas

Aj keď Apple svoj postup nekomentuje a nezverejňuje, bude na ňom viac ako iba trocha pravdy. Wall Street Journal informoval už vlani v septembri, že Apple najal na projekt svojho vlastného automobilu 1800 zamestnancov. Nie sú to žiadni zelenáči. „Nákupom“ šikovných ľudí z veľkých svetových automobiliek začal vo Forde, GM a v Mercedese ale tiež zo Samsungu  a skončil vo Volkswagene. Jednoducho pre vývoj sú potrební skúsení inžinieri a odborníci. Preto na svoju stranu získal aj odborníkov na elektromotory. To by už mohlo znamenať, že Apple autá budú mať elektrický pohon. Elon Musk, zakladateľ značky Tesla však už stihol komentovať, že v Apple zamestnali vývojárov, ktorých on prepustil zo svojej firmy. Otázkou je, či prepustil. alebo odišli.

Aj keď sa k Apple Car spoločnosť zatiaľ oficiálne nevyjadrila, už sa špekuluje o prvých autách. Mali by sa tak podľa neoverených informácií už v roku 2019 objaviť v predaji. Môže za to aj žiadosť Apple, ktorá oficiálne požiadala kalifornské úrady o povolenie k skúškam autonómneho vozidla. Nič oficiálne doteraz nie je známe, dokonca sa ani nevie, ako by mohlo auto od Apple vyzerať. Svoju predstavu odhalil aspoň dizajnér Aristomenis Tsirbas. A interiér zasa Matias Papalini.

Zdroj: Aristomenis Tsirbas


Problémom pri bezpilotných, teda autonómnych autách je zatiaľ nedokonalá legislatíva, nielen v USA. Nie je Nevie sa, kto je zodpovedný za nehodu, keď pasažier na mieste vodiča vlastne volantom, prípadne joystickom, alebo niečím podobným vôbec nehýbe a auto tak „ide samé“.  Napríklad automobilka Volvo sa zaviazala, že vždy keď dôjde k majetkovej či zdravotné ujme, ona zaplatí odškodné. No žiadna iná automobilka túto snahu doteraz nenasledovala. Ďalším nevyriešeným problémom sú útoky hackerov. Dnešné systému sú ešte značne nedokonalé a dajú sa nabúrať. Najdôležitejšou otázkou teda je, či sa to podarí vyriešiť – a dokedy.

Komentáre k článku


Stream naživo