2014-07-23 17:30:53
Android prichádza na palubu
Android prichádza na palubu áut
Zdroj: Seat

Posledná výzva: Android na palubu, opakujem: Android na palubu...!

Už je to tak, kto nezachytí najnovšie technologické trendy, akoby o chvíľu ani nebol...

Preto sa ďalšie značky budú „kamarátiť“ s Googlom – na rade sú aj Škoda a Seat. Jednou z prvých vecí, ktorá dnes zaujíma kupca nového auta, je prepojenie s mobilným telefónom. Značky idú v ústrety tomuto trendu. Aj Škoda chystá prepojenie mobilných zariadení s operačným systémom Android s elektronikou svojich áut.

Novú službu bude môcť ponúknuť po tom, čo sa stala členom Open Automotive Aliancie (OAA), ktorá združuje svetových automobilových výrobcov, renomovaných technologických spoločností (napr. internetovú firmu Google) a producentov elektroniky. Android je najrozšírenejší operačný systém pre mobilné zariadenia, ako sú šikovné telefóny, či tablety. Cieľom aliancie je atraktívna a bezpečná a optimálna integrácia koncových prístrojov s Androidom do automobilov.

Odpoveď na Jablko v autách

Alianciu založili v januári 2014. Zakladajúcimi členmi sú okrem koncernu Google aj automobilky Audi, General Motors, Honda alebo výrobca čipov Nvidia. Google partnerstvom s automobilkami reaguje na snahu konkurenta Apple o prepojení jeho telefónov iPhone a ďalších zariadení využívajúcich operačný systém iOS s palubnými doskami automobilov. Apple už získal podporu zo strany automobiliek General Motors, Mercedes-Benz, BMW a Honda.

OAA definuje rozhranie Android Auto ako štandard pre integráciu prístrojov s operačným systémom Android do palubnej siete vozidla. Prepojenie chytrých telefónov a tabletov s informačným a zábavným systémom automobilu umožňuje rýchle a jednoduché zobrazovanie obsahu zo smartfónu prostredníctvom informačného a zábavného systému auta. Takéto prepojenie umožňuje rýchlo a jednoducho zobraziť obsah a funkcie koncového zariadenia na monitore systému infotainmentu a ich intuitívne ovládanie. Vďaka tomu bude môcť vodič ľahko a bezpečne posielať správy ale sa aj nechať navigovať.

Ovládanie aplikácií pre Android je špecificky optimalizované pre potreby vodiča. To zjednodušuje interakciu medzi vodičom, autom a smartfónom a znižuje zároveň riziko odvádzania pozornosti vodiča od premávky.

Automobily so zabudovaným systémom Android Auto od spoločnosti Google prídu do predajní vo svete ešte v tomto roku. Do projektu, ktorý má zabezpečiť jednoduché a bezpečné používanie mobilných zariadení za volantom, už Google získal 40 partnerov z automobilového priemyslu.

Aj Seat bude vo svojich autách používať Android

Seat postupuje vpred vo vývoji služieb in-car. Pristúpením k OAA sa teraz aj španielska značka stala členom združenia silných technologických spoločností, ktoré pracujú na integrácii smartfónov a tabletov využívajúcich operačný systém Android do automobilov.

Mnohí ľudia preto budú môcť využívať služby Google, aplikácie a sieťové pripojenie aj v autách. Vďaka operačnému systému Android bude môcť Seat vybaviť svoje vozidlá najmodernejšími technológiami a optimalizovanými aplikáciami, ktoré budú poskytovať nezávislí vývojári. Okrem toho bude Seat dodávať aj vlastné špecifické aplikácie s možnosťami personalizácie. Aj preto má nové ústredné heslo: „Technology to enjoy“

Jozef Vydra
ZDROJ: SKoda, Seat, OAA

Komentáre k článku


Stream naživo