2023-11-27 10:32:00
HiPhi A a HiPhi
HiPhi A a HiPhi Z a Hiphi X
Zdroj: HiPhi

FOTO: Hip, hip, hurá! Je tu nové HiPhi. Volá sa A. Niečo také sa len tak nevidí

Ak vám názov značky pripomína reklamu v TV, či v rozhlase a firmu s typickým popevkom, ste ďaleko od pravdy.

Toto auto nevyrobila firma predávajúca klince a kvetinky. Stojí za ňou automobilka Human Horizon, ktorá vznikla pred štyrmi rokmi a toho roku začala svoju ofenzívu v Európe. Svoje šourúmy má v Nemecku i v Nórsku a aktuálne v Európe ponúka tri modely. Toto je štvrtý model odvodený od tretieho. Volá sa Hiphi A a zaraďuje sa medzi superšporty.

Automobilka Human Horizon svoju expaniziu do celého sveta myslí vážne a už rok svoje autá aj produkuje. Koncept výroby však neberie z gruntu ako mnohé ďalšie startupy v elektrickom automobilizme. Na pomoc si pri vývoji i výrobe povolala najlepších. O vývoj modelu A sa napríklad postarala firma Apollo a o výrobu sa už od začiatku stará firma Yueda, ktorá je súčasťou spoločného podniku Dongfengu, Yuedy a Kie. To len ak by vám chýbalo pár zvučnejších mien. S modelmi, ktoré tu vidíte však majú spoločné len to, že sa produkujú vo fabrike, ktorá patrí pod spomínané spoločenstvo.

No ale späť k HiPhi - čo znamená presne niečo v duchu ako Hi-fi - teda vysoká úroveň, vysoká presnosť. Nie však zvuku, zvuku veľa toto auto neponúkne, no značka patrí do segmentu prémiového, až luxusného. Model A je vrcholným modelom, ktorý je vlastne vrcholnou verziou modelu Z. To je veľký liftback, alebo tiež štvordverové elektrické GT-čko s dĺžkou cez päť metrov. Už samotné Z-tko ponúka zaujímavé parametre. Výkon cez 600 koní, krútiaci moment cez 820 Nm, dĺžka cez 5 metrov, rázvor cez 3 metre, baterka cez 120 kWh, maximálka cez 200 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 kmh za 3,8 sekundy. K tomu dojazd cez 550 km a architektúra 800 V.

Nový model tieto parametre rozvíja a posúva latku ešte ďalej. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h by malo prebiehať za cca 2 sekundy a aj keď výrobca ešte nepovedal koľko kWh skrýva auto v podvozku, s istotou povedal, že má natáčanie zadných kolies, vzduchový podvozok a trojicu motorov s celkovým výkonom cca 1300 koní a maximálka má byť až 300 km/h. No a tá baterka má pritom byť schopná vypustiť do systému v jednom okamihu výkon 1500 kW. Auto sa prezentuje mimoriadnym dizajnom, parametrami a vraj aj luxusným interiérom. Pozrite si ho v galérii. V galérii tiež nájdete modely Z a X. Z sa podobá na A a X je o niečo vyššie auto. HiPhi v Európe plánuje ešte model Y - ktorý je z trojice, či až štvorice áut najmenším crossoverom - má len skromných 4,9 metra...


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo