2023-11-20 18:30:00
Polestar 5
Polestar 5
Zdroj: Polestar, InsideEVs

Polestar 5 sa ukázal svetu. Luxusné GT zaujalo absenciou zadného okna

Polestar 5 má ísť do predaja o dva roky, no teraz sa prvýkrát auto ukázalo v sériovej podobe.

Nový model, taktiež vlajková loď má pred sebou ešte nejaké to testovanie. Dôvodom je, že nové auto si osvojí novú technológiu s extrémne rýchlym nabíjaním. Takým rýchlym, že 160 kilometrov dojazdu nabije za menej než 5 minút. Technológia sa volá XFC a jej cieľom nieje len rýchlo natlačiť veľa energie do batérie, zároveň to má urobiť tak, aby baterky nedegradovali. Baterky bude mať Polestar nové. Ide o batérie od kórejskej firmy SK ON, mali by mať extra dlhé články s dĺžkou 22 cm, no viac zatiaľ zverejnené nie je. Očakávať ale treba kapacitu niekde vyššie nad 100 kW, pretože i keď má ísť o auto na novej ľahkej platforme, stále ide o veľké prémiové vozidlo a dojazd bezmála 600 km nebude úplne ľahké docieliť. Rýchle nabíjanie auto zas docieli už z princípu, keďže ide o EV na 800V architektúre.

Super rýchle nabíjanie je však zatiaľ vo verzii testovania, či bude dosahovať až takýto výkon zatiaľ nikto nevie. Inak, toto je prvý elektromobil od Polestar, ktorý bude stáť na novej hliníkovej platforme. Pod ňu sa podpísali konštruktéri z Lotusu a McLarenu. Platforma je založená na technológii lepenia hliníka, čo znižuje množstvo potrebného materiálu a zároveň zásadne zvyšuje tuhosť. Auto by tak malo byť tuhé ako superšport, čo jednoznačne hovorí o tom, že tento polárny chrobák chce zaútočiť na autá ako Porsche Taycan a podobne.

Podkapotou vrcholnej špecifikácie by mali byť motory so systémovým výkonom 650 kW a 900 Nm. Na aute sa dizajnovo zreteľne snúbi moderna s typickým severským štýlom. Najzaujímavejšími prvkami auta sú okrem pokrokového infotainmentu založeného na androide tiež absencia zadného skla podobne ako to možno vidieť pri Polestar 4, ktorý si už prvý novinári mohli vyskúšať v USA. Vraj je cieľom vymazania zadného okna vytvorenie väčšieho pocitu súkromia. Polestar sa pritom výhradne spolieha na schopnosti kamier a senzorov, ktoré majú zadné sklo nahradiť. Auto príde na trh cca o 2 roky. V krátkom slede by malo nasledovať športové auto menom Polestar 6.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo