2023-11-15 19:28:00
Renault Twingo sa vráti
Renault Twingo sa vráti
Zdroj: Renault

Renault Twingo sa vráti. Za 100 eur mesačne elektromobil na každý deň

Renault Twingo dostane úlohu. Priviesť do Európy naozaj dostupnú mobilitu.

Lízing tohto nového Twinga nemá byť drahší než 100 eur. Pritom má byť extrémne úsporným autom na prevádzku i na nabíjanie. No a jeho celková cena, ak by ste nechceli líznuť elektrickú mašinku? Pod 20-tisíc eur. Renault Twingo pritom nebude vyrábať Renault, ale Ampere. Nový špecialista na elektrickú mobilitu v nižších cenových kategóriách. 

Twingo bude stáť na rovnakej platforme ako Renault 4 a Renault 5. Ide o elektrickú platformu tiež známu ako CMF-B EV, no teraz sa volá AmpR Small. Na názve nezáleží, podstatné je, že takýto elektromobil dokáže byť naozaj lacný a jeho cieľ je jednoznačný: elektrifikovať Európu skôr, než to urobia Číňania. 

Nové Twingo má byť na trhu už o dva roky. Ampere sa nechce nijako zdržovať, práve pre čínsku konkurenciu. Auto bude pritom vyrábané lokálne v Európe. A aby odporcovia elektromobility mali nad čím premýšľať: jeden údaj: 75%. To je číslo zníženia emisií CO2, ktoré prinesie životný cyklus Twinga v porovnaní s dnešným priemerným spaľovacím autom predávaným v Európe. No a ešte jeden údaj: cca 11 kWh na 100 km jazdenia. Na dojazd 300 km by autu potom stačilo nejakých 35 kWh batérie, čím by sa znížila cena i hmotnosť i priestor, ktorý by baterka zabrala. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: autoexpress.co.uk, Ampere

Komentáre k článku


Stream naživo