2023-11-13 17:15:00
Volvo EM90
Volvo EM90
Zdroj: Volvo

Volvo EM90 – prvé luxusné MPV od Volva. Švédsky štýl, pokročilé technológie

Švédsko-čínska značka Volvo predstavila svoje doteraz najväčšie osobné auto.

Volá sa EM90 a ako názov naznačuje, ponúka niečo veľmi podobné tomu, čo model EX90. Akurát to nerobí na zvýšenom podvozku. Je to taká štandardná MPV škatuľka na štyroch kolesách s tým, že robí všetko preto, aby priestrannú kabínu obtekal vzduch čo najefektívnejšie. Toto auto je odvodené od čínskeho modelu Zeekr 009. Zdieľajú spolu platformu i množstvo komponentov, no našťastie sa Volvu podarilo postaviť auto tak, aby väčšmi lahodilo konzervatívnejšiemu európsko-americkému oku ako spomínaný neortodoxný model Zeekr. Auto má v porovnaní so svojim súputníkom odlišnú tvár i zadnicu. Na tvári vidieť typické Volvo svetlá doplnené podsvietenou maskou s typickým znakom automobilky. Vzadu sú to T-čkové svetlá rozširujúce sa až na stĺpiky a veľký nápis Volvo. Automobil stojí na 19 až 20-palcových diskoch kolies

Automobil je poháňaný zatiaľ len jedným zadným motorom, pričom dosahuje výkon 200 kW. To umožňuje tejto koncertno-prémiovej sieni zrýchľovať z 0 na 100 km/h za pekných 8,3 sekundy. O uloženie energie by sa aj tu mala starať 116 kW batéria, ktorej rýchlonabíjanie umožní dodať autu šťavu z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút. Podľa čínskeho testovacieho cyklu automobil môže odjazdiť až 738 km na jedno nabitie. Zaujímavou funkciou je možnosť dvojsmerného nabíjania tak, aby auto dokázalo poháňať nejaké tie kávovary a hriankovače.

Celková dĺžka auta je 5206 mm, šírka 2024 mm, výška 1859 mm a rázvor 3205 mm. Hmotnosť je skromných 2763 kg.

Zdroj: Volvo

V interiéri nájdete presvetlenú kabínu s bledým čalúnením, veľkým centrálnym displejom s uhlopriečkou 15,4 palca a vysúvacím displejom s uhlopriečkou až 31,3 palca pre rôzne funkcie vrátane pozerania filmov pre pasažierov v druhom a treťom rade. Automobil má taktiež veľký digitálny prístrojový štít a ukazuje ako veľmi sa podaril systém založený na Androide. V rámci bonusovej výbavy a elektroniky treba istotne spomenúť pokročilé asistenčné systémy, no hlavne 21 reproduktorov zoradených pod značkou Bowers a Wilkins. Opäť tu ide o vytvorenie pocitu súkromnej koncertnej siene.

V tomto MPV nejde o to odviezť maximum ľudí, tu ide o vozenie ľudí v maximálnom pohodlí. EM90 tak ponúkne miesto pre maximálne 6-tich pasažierov, pričom dvaja v strednom rade môžu sedkať na luxusných prezidentských kreslách, ktoré sa tak ako zadné dvere môžu posúvať krížom krážom po kabíne (skôr však iba krážom, ako aj krížom...).

Inak, tento model si už v Číne môžu zákazníci predobjednať, účasť na ďalších trhoch zatiaľ nebola potvrdená, no je celkom možná. Najmä, keď sa auto bude vyrábať v Číne a západné trhy sa nebudú priečiť dovozu. Predajný potenciál takéhoto auta je však na našich trhoch relatívne obmedzený, i keď existuje. Vidieť to na spaľovacích autách tejto veľkosti ako je Mercedes Triedy V a podobne.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo