2023-11-15 15:47:00
Mini Countryman
Mini Countryman
Zdroj: Mini

Sila benzínu nás stále prevádza, prichádza nový MINI JCW Countryman

Budúcnosť MINI je elektrická, ale prítomnosť ešte využíva spaľovacie motory.

Nič ale nie je stratené, MINI predstavilo nový Countryman s dodatkom k názvu John Cooper Works, ktorý ma spaľovací motor a nie hocijaký, teda nie slabý. Vidno síce menší pokles výkonu a zhoršenie parametrov oproti pôvodnému, či skôr predchádzajúcemu JCW Countryman, ale stále sme na dobrej ceste a výkonu nie je nedostatok.

V prvom rade ale treba povedať, že tak ako klasický Countryman, aj Countryman John Cooper Works je aktuálne najväčším modelom automobilky v histórii. Veď meria na dĺžku až 4,4 m, čo je oproti prvému Countrymanu, tomu novodobému, nárast o 30 cm a oproti predchodcovi tiež pribudlo 13 cm. Takisto sa zväčšila šírka, ale to už nie je také zásadné. So zväčšením prichádza, celkom automaticky, väčší vnútorný priestor a batožinový priestor s objemom až 460 litrov v základnom stave. Na svoje si príde nielen vodič a spolujazdec, ale rozhodne nebudú trpieť ani tí, čo sedia v druhom rade. Toto tvrdenie však závisí od štýlu samotnej jazdy.

Zdroj: Mini

Dizajn verzie John Cooper Works neodchádza od pôvodného zámeru o minimalistické stvárnenie. Mení však nárazníky a pridáva kolesá s priemerom 19 palcov štandardne, alebo 20 palcov v doplnkovej príplatkovej výbave. Vizuál určite podporujú aj rôzne pásy a doplnky. Pre čiernu karosériu sú napríklad červené, aby vynikol nielen kontrast, ale aj odkaz na športové zameranie.

Interiér pokračuje v minimalizme a predvádza veľký displej v strede a relatívne málo ovládacích prvkov. Displej je centrálnym ovládacím prvkom všetkých atribútov vozidla. Mimo tých, ktoré sa ovládajú pedálmi a volantom. Tu John Cooper Works pridáva modelu Countryman najmä iné materiály a trochu športovejšie stvárnenie predných sedadiel s výrazne vyššími bočnicami a vďaka nim lepšiemu držaniu tela v zákrutách.

Dôležitým dielom tohoto vozidla je bezpochyby motor. Je to dvojlitrový radový štvorvalec, ktorý má prepĺňanie, čo už je nutnosť. Produkuje výkon 221 kW (300 k) a krútiaci moment 400 Nm. Spolupracuje s osemstupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých 4 kolies nazvaným u MINI tradične All4. MINI hovorí, že na stovku sa toto auto dostane za 5,4 sekundy a maximu je obmedzené na tradičných 250 km/h. Je to rýchlosť, ktorá už v tomto aute určite vzbudzuje nemali rešpekt. Len pre pripomenutie, menší predchodca mal nižšiu hmotnosť a vyšší výkon, takže na stovku sa dostal za 5,1 sekundy.

Zdroj: Mini

Pre nový MINI John Cooper Works Countryman prichádza aj inak naladený podvozok s tuhším nastavením, ktoré viac reflektuje športové ambície vozidla. A prečo je táto novinka naozaj dobrou správou? Je to preto, že vývoj motorov so spaľovacími princípmi neustal a vidno to na samotnom výkone. Je o niečo nižší, takže je predpoklad, že bude zvládať plniť aj najnovšie emisné normy. Tie, ktoré sú ešte stále v úpravách, keďže Euro 7 dostalo trochu jemnejšie kontúry.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo