2023-11-14 17:30:00
Ferrari 250 GTO -
Ferrari 250 GTO - nový aukčný rekord
Zdroj: SM Sotheby´s

Pozeráte sa na najdrahšie Ferrari histórie. Padol rekord

Ferrari 250 GTO je auto, ktoré bez ohľadu na sériové číslo, vždy láme rekordy v aukčných sieňach.

Teraz sa to podarilo opäť. Toto konkrétne 250 GTO je oficiálne najdrahším Ferrari vydraženým v aukcii. Nový majiteľ zaň s poplatkami zaplatil 47,88 milióna eur. GTO sa tak nestalo najdrahším autom vydraženým v aukcii, do rekordu Mercedesu 300 SLR mu chýbalo "len" 84 miliónov, no aj tak ide o auto, ktoré stojí za zmienku. Pri včerajšej aukcii aukčného domu Sotheby´s sa toto červené pretekárske Ferrari podarilo predať za úctyhodnú čiastu.

Dôvodom na vysokú cenu v aukcii je samozrejme príbeh auta, ktorý úzko súvisí s pretekaním. Ako isto viete, najcennejšie exempláre v aukciách za sebou majú športovú kariéru. Ak ide o autá, ktoré vo svojom čase dokázali byť najlepšími a sú vo výnimočnom stave, bank sa nepochybne rozbije.

Toto je Tipo 1962, jediné GTO z daného roku, ktoré bolo pripravené pretekať v továrenskom tíme Ferrari. V tom istom roku sa zúčastnilo pretekov na okruhu Nurburgring (1000 km), ktoré v rámci triedy vyhralo. Neskôr sa zúčastnilo aj pretekov v Le Mans, no z dôvodu prehrievania preteky nedokončilo. Pôvodne malo auto 4,0 litrový motor V12 - jediné Ferrari GTO, ktoré taký motor malo, no neskôr dostalo štandardnejší 3,0 litrový motor. Výmena prebehla priamo pod krídlami domácej továrne Ferrari. V roku 1963 si auto kúpil súkromný majiteľ, aby s ním mohol pretekať ďalej. Auto v roku 1985 odišlo do USA, kde ho udržiaval a priebežne ukazoval svetu doterajší majiteľ. V roku 2011 auto vyhralo cenu najlepšieho auta na podujatí Concours d´Elegance na ostrove Amelia. Zaujímavosťou je, že v aukcii bola okrem samotného vozidla i oficiálna dokumentácia k prestavbám pre pretekanie na Nurburgringu, či v Le Mans. Prikladáme video z online streamovanej aukcie.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SM Sotheby´s

Komentáre k článku


Stream naživo