2015-08-13 14:44:26
Do Európy prichádza budúcnosť
Do Európy prichádza budúcnosť s Toyotou Mirai
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Do Európy prichádza budúcnosť s Toyotou Mirai

História sa opakuje, po pätnástich rokoch do prístavu v Rotterdame priplávala nákladná loď so zaujímavým nákladom.

Bolo to v lete roku 2000. Svet bez problémov prežil príchod nového milénia, na vrchole britských hudobných rebríčkov kraľovala skladba „Spinning Around“ od Kylie Minogue a Google práve vydal prvú 10-jazyčnú verziu prehliadača Google.com s francúzskym, nemeckým, talianskym, švédskym, fínskym, španielskym, portugalským, nórskym, dánskym a holandským jazykom. 

Práve do holandského Rotterdamu dorazil úplne prvý sériový hybrid Toyota Prius, ktorý sa mal predávať v Európe. Prius znamená „ísť napred“ – ako predchodca novej éry elektrickej mobility. Teraz priplával prvý sériový model Toyota Mirai (v japončine to znamená „budúcnosť“) určený pre európsky trh. A rovnako ako jeho starší príbuzný sa stáva priekopníkom na ceste k čistej mobilite. Ako palivo totiž využíva vodík a z jeho výfuku vychádza len vodná para.

Toyota naďalej vnáša inovácie do sveta mobility - prvé sériové vozidlá Toyota Mirai oficiálne prišli do Európy iba pred pár dňami. Prvých päť vozidiel Mirai dorazilo 8. augusta do Bristolu vo Veľkej Británii a 10. augusta do Zeebrugge v Belgicku.

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Mobilita po novom

„Je to začiatok novej éry čistej mobility – zlomový bod v histórii automobilizmu. S modelom Mirai sa spoločnosť Toyota snaží priniesť čistý, bezpečný a príjemný spôsob mobility na nasledujúcich 100 rokov, a to vďaka technológii palivových článkov. Tešíme sa, až v septembri začneme dodávať prvé modely Mirai zákazníkom a uvidíme, ako sa na európskych cestách prebúdza budúcnosť. Rovnako ako s modelom Prius pred 15 rokmi, sme hrdí, že do Európy prinášame ďalšiu prevratnú inováciu v podobe modelu Mirai,“ povedal Karl Schlicht, výkonný viceprezident spoločnosti Toyota Motor Europe.

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Toyota Mirai ktorá sa v Japonsku predáva už od decembra minulého roka a je to celosvetovo prvý hromadne vyrábaný sedan s pohonom na palivové články, vstúpi na európsky trh v septembri, konkrétne vo Veľkej Británii, Dánsku a Nemecku.

Model Mirai využíva priekopnícku technológiu palivových článkov TFCS (Toyota Fuel Cell System), ktorá kombinuje palivové články s hybridným pohonom. Jej súčasťou je nová súprava palivových článkov FC Stack (vlastná technológia spoločnosti Toyota) a vysokotlakové zásobníky na vodík. Používaním vodíka ako paliva na výrobu elektriny Mirai počas jazdy nevytvára žiadne emisie CO2 ani iné znečisťujúce látky. Zároveň však prináša rovnakú úroveň pohodlia a samostatnosti ako vozidlá s benzínovým motorom, rovnako ako aj veľkorysý jazdný dosah s možnosťou natankovania vodíka za tri až päť minút.

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Plán predaja v Európe

Toyota Mirai príde na trh v septembri 2015 v Nemecku, postupne pribudnú Veľká Británia, Nemecko, Dánsko. Ďalšie trhy sa pridajú v roku 2017 súčasne s rozvojom vodíkovej infraštruktúry. Ročne sa odhaduje predaj 50 – 100 vozidiel v rokoch 2015 a 2016, Cena pri štarte v Nemecku je 66 000 eur + DPH.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota Motors Europe

Komentáre k článku


Stream naživo