2014-11-18 16:40:00
Toyota Mirai 2015
Toyota Mirai 2015
Zdroj: Toyota

Toyota Mirai: auto na vodík s dojazdom takmer 500 km za 36 000 eur

Toyota predstavila ceny svojho nového automobilu na vodík pre USA. Začne sa predávať v Kalifornii.

Toyotu Mirai možno poznáte skôr pod označením Toyota FCV. Vozidlo, ktoré si v dvoch nádržiach nosí vodík sa začne predávať na jar 2015 aj v USA. Ceny pre Európu by mali nasledovať, no pre nás to nie je až tak zaujímavé, keďže na Slovensku nenájdete čerpacie stanice na vodík.

V takej Kalifornii, v Japonsku, či aj v niekoľkých vyspelých krajinách EÚ sa však takéto stanice nachádzajú, ich sieť chcú rozširovať, autá dotovať a práve pre ne je určená Mirai.

Zaujímavá je však cena tohto vozidla pre USA. Aj keď Toyota uvádza cenu vyše 57-tisíc dolárov, vďaka vládnej podpore klesne na 45-tisíc, teda 36 000 eur v prepočte. Na západe Európy možno očakávať obdobnú podporu, a tiež veľmi podobnú cenu, ktorá sa stáva pre mnohých fanúšikov čistej energie zaujímavá.

Toyotu Mirai poháňa elektromotor s výkonom vyše 150 koní, ktorý je zásobovaný energiou prostredníctvom palivových článkov. Tie využívajú reakciu vodíka uloženého v dvoch vysokotlakových nádržiach v aute a vzduchu prinášaného do auta veľkými otvormi v karosérii. Pre takto získanú energiu je typickým vedľajším produktom iba voda a teplo, čo znamená, že z výfuku nevychádzajú žiadne emisie škodlivé pre životné prostredie.

Problémom pre masívnejšie rozšírenie týchto vozidiel je jednak minimum čerpacích staníc na vodík, zatiaľ vysoké ceny automobilov, a tiež je problém získať energeticky nenáročným a čistým spôsobom samotný vodík. Ten je dnes zväčša získavaný spôsobom, pri ktorom sa uvoľňujú skleníkové plyny. Čoraz rozšírenejším spôsobom získavania vodíka je prostredníctvom „elektrolýzy“ pri ktorej sa z vody uvoľňujú samostatné častice vodíka a kyslíka. Tento proces možno živiť elektrickou energiou z obnoviteľných zdrojov, čím v podstate vzniká takmer dokonalý proces výroby energie, ktorý začína vodou a končí vodou... Dokonalý však zatiaľ nie je.

Výhodou automobilov poháňaných energiou z vodíka v porovnaní s batériovými vozidlami, je samotný vodík ako najľahší prvok vo vesmíre, ktorý má po stlačení vyššiu energetickú hodnotu ako také batérie. A tiež omnoho rýchlejšie tankovanie vodíka v porovnaní s dobíjaním elektrických vozidiel.

Toyota sa venuje vlastnému vývoju vozidiel na palivové články už vyše 20 rokov. Mirai má vďaka tomu parametre porovnateľné s bežnými vozidlami s výhodami, ktoré poskytuje elektromotor – krútiaci moment k dispozícii od 0 ot/min a zároveň bez nevýhod elektromobilov – nízky dojazd. Mirai má maximálny výkon 153 k, z nuly na 96 km/h zrýchli za 9 sekúnd a na jedno dotankovanie prejde 483 km. Záruka by mala byť 8 rokov a v USA sa bude poskytovať aj na leasing, splátka bude začínať na 499 dolároch.

Mirai zaujme predovšetkým neobvyklým dizajnom, na ktorom jasne demonštruje, že nepoužíva to isté palivo ako ostatné vozidlá. Dizajn zaujme a jeho vnímanie je subjektívne, konštruktéri sa samozrejme v prvom rade snažili o čo najnižší aerodynamický odpor. Mirai je v podstate prvým automobilom na vodík vyrábaným sériovo spoločnosťou Toyota. Jeho najväčším konkurentom je Honda FCV, ktorá na trh prišla už v roku 2008 a o rok po Mirai sa chystá nová generácia.

Ján Hargaš
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo