2015-03-08 04:00:00
Po inštalácii súpravy palivových
Po inštalácii súpravy palivových článkov sa do vozidla namontuje menič na zvýšenie napätia, zásobník na vodíkové palivo a palivové potrubie.
Zdroj: Toyota

VIDEO: Ako sa vyrába auto na vodík – nahliadnite do budúcnosti

Toyota Mirai zažila premiéru na európskom kontinente v Ženeve. Bola obsypaná novinármi, ako cukrík mravcami.

Ktovie, aký záujme vzbudí u  ľudu pospolitého, európskeho a motoristického. Záujem o ňu je v Japonsku naozaj nečakaný a Toyota sa týmto modelom zrejme trafila do vkusu užívateľov. Nielen z hľadiska dizajnu, ale aj pohonu. Auto „na vodík“ je jednoducho hit, ktorému málokto odolá.

Pri predstavovaní nového vozidla Toyota oznámila svoj plán predať v Japonsku do konca roku 2015 približne 400 týchto vozidiel. Vzhľadom na vysoký počet prijatých objednávok Toyota predpokladá, že dodacie lehoty budú oproti predpokladom výrazne dlhšie. Toyota totiž dostala do polovice januára, teda počas prvého mesiaca od premiéry tohto modelu na japonskom trhu, ktorá bola 15. decembra 2014, približne 1500 objednávok na nový sedan Mirai poháňaný palivovými článkami. Zhruba 60 % z nich vystavili vládne úrady alebo správcovia firemných vozidlových parkov, cca 40 % objednávok pochádza od súkromných záujemcov. Prevažná väčšina objednávok dorazila z Tokia a prefektúr Kanagawa, Aiči a Fukuoka.

Toyota Mirai je sedan poháňaný palivovými článkami, ktorý sa už predáva v Japonsku a v najbližšom čase dobe zamieri aj na ďalšie trhy. Automobilka teraz zverejnila obrazovú a video dokumentáciu, v ktorej predstavuje výrobu svojho vodíkového modelu. Motor Toyoty Mirai poháňa elektrina produkovaná palivovým článkom na palube vozidla chemickou reakciou vzdušného kyslíka a vodíka z nádrže. Toyota Mirai vzniká v továrni Motomachi, kde sa autá vyrábajú od roku 1959. Za viac než 56 rokov jeho histórie táto výrobná prevádzka zohrala kľúčovú rolu v realizácii sna zakladateľa automobilky Toyota, Kiičira Toyodu – „rozvinúť automobilový priemysel v Japonsku a prispieť k prospechu spoločnosti všeobecne“.

Zdroj: Toyota

Závod bol otvorený ako prvá japonská prevádzka určená len na výrobu osobných automobilov. Zrodili sa v ňom niektoré z prvých najznámejších modelov značky Toyota, napríklad Publica, Corona, Cresta, Soarer, Supra, RAV4 a superšportový model Lexus LFA. Práve pri jeho výrobe najskúsenejší mechanici ručne zostavili podľa najvyšších meradiel všetkých 500 superšportov z limitovanej výrobnej série automobilky Lexus.

Teraz je miestom pôvodu vodíkovej Toyoty Mirai len dva roky potom, ako bol zo závodu expedovaný posledný vyrobený Lexus LFA. Táto malá špecializovaná prevádzka je teraz poverená výrobou vodíkového sedanu. Pri montáži Toyoty Mirai sa bude postupovať s rovnakou starostlivosťou a dôrazom na každý detail, a tak budú z výrobnej linky schádzať odhadom len tri vozidlá denne.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Nahliadnite spolu s nami prvýkrát za oponu a pozrite sa, ako sa tvorí budúcnosť na výrobnej linke pre Toyotu Mirai:

Vnútorné vybavenie závodu a výber dielcov

Montážna linka pre Toyotu Mirai je rozdelená do troch hlavných častí: príprava automobilu, podvozok a montáž palivových článkov a nakoniec záverečná montáž. V jednotlivých častiach linky sú umiestnené čiastkové montážne sekcie, kde sa inštalujú jednotlivé diely auta. Vo videu je zachytený prehľad celej výrobnej linky a proces výberu dielcov v blízkosti samotnej montážnej linky.

 

Príprava vozidla

Predtým, než na montážnu linku niekdajšieho „LFA Works“ dorazí karoséria Toyoty Mirai, je najprv nalakovaná na veľkosériovej výrobnej linke v závode Motomachi. Potom sa demontujú dvere vozidla pre zefektívnenie práce na interiéri, ktorou sú poverení vysoko zruční pracovníci automobilky Toyota. Zároveň sa tým predíde poškodeniu dverí. V priloženom videu uvidíte: montáž káblových zväzkov, izolačných hmôt v palubnej doske, nádržky brzdovej kvapaliny, zadných združených svetiel, prístrojového panela, hlavného akumulátora, čalúnenia strechy a zadného nárazníka.

 

Montáž podvozka a sústavy palivových článkov

Sedan Toyota Mirai využíva súpravu vodíkových palivových článkov uloženú v ráme FC Stack z materiálu CFRP (Carbon Fiber-Reinforced Plastic – plast vystužený uhlíkovými vláknami), ktorý sa vyrába v montážnej sekcii závodu Motomachi automobilky Toyota, predtým LFA Works. Po inštalácii súpravy palivových článkov sa do vozidla namontuje menič na zvýšenie napätia, zásobník na vodíkové palivo a palivové potrubie. V priloženom videu je zachytená skúška tesnosti vodíkového paliva, ktorá sa vykonáva pomocou hélia. Následne sa v jednom kroku do vozidla namontuje súprava palivových článkov a zásobník na vodíkové palivo. Potom nasleduje príprava elektromotora a spojenie vzduchového kompresora so súpravou palivových článkov. Pred dokončením montáže podvozka sa ešte inštaluje hnací hriadeľ prednej nápravy, menič, jednotka vodného kúrenia, vysokonapäťový kábel, zavesenie predných kolies, elektromotora, zadná náprava, predný nárazník a kolesá.

 

Konečná montáž

V záverečnej fáze predtým, ako vodíkový sedan Toyota Mirai opustí montážnu linku, sa inštaluje a montuje systém externého napájania, interiér vozidla, motorový priestor, čelné sklo a zadné okná. Pri lepení skiel do rámu sa aplikuje prúžok lepidla s výškou 8 mm a šírkou 12 mm nanesením konzistentného množstva lepidla. Vo videu je zachytená konečná inštalácia výstroja interiéru, ako napr. sedadiel, dverí, volantu a krytu meniča. Pred odoslaním vozidla na konečnú prehliadku sa skontrolujte zapaľovanie.

 

Kontrola kvality a prehliadka

Predtým, než Toyota Mirai opustí brány závodu Motomachi a vydá sa k zákazníkom, musí absolvovať podrobnú kontrolu kvality a prehliadku. Špecialisti automobilky Toyota vykonávajú optickú a hmatovú kontrolu s cieľom zistiť, či vozidlo zodpovedá najvyšším kvalitatívnym štandardom a pred opustením závodu nevykazuje žiadne chyby.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo