2013-05-01 05:35:00
Mercedes Benz ML
Mercedes Benz ML 350 bol spoluhrdinom hľadania bostonských atentátnikov.
Zdroj: Daimler

Bostonských atentátnikov našli vďaka zabudovanému vyhľadávaču v aute

Bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci, známi z bombového útoku na bostonskom maratóne, urobili osudovú chybu.

Nájdu sa odporcovia modernej komunikačnej techniky v automobiloch, ktorí tvrdia, že vodič sa má v prvom rade sústrediť na jazdu. Áno, ale občas môže byť užitočná aj inak, ako sa na prvý pohľad zdá. Po tejto správe možno zmenia názor a pridajú sa k väčšine, ktorej vyhovuje jej rozšírenie.

Americká polícia chytila unikajúcich bratov pomerne rýchlo. Až teraz vyšlo najavo, prečo. Urobili chybu, na ktorú doplatili. Ulakomili sa totiž na Mercedes-Benz ML 350, ktorý mal priamo vo výrobe namontovaný systém mbrace2.

Obaja pôvodom Čečenci si auto „vypožičali“ na čerpacej stanici od jeho majiteľa, 26 ročného vodiča. Tomu sa podarilo po krádeži auta ujsť a ihneď informoval políciu. Má tak hlavný podiel na tom, že oboch mužov objavili a dolapili. Súčasťou telematického systému mbrace2 je totiž aj modul GPS. Túto informáciu si majiteľ auta nenechal pre seba a navrhol polícii, že by mohli auto vďaka tomu sledovať.

Sledovačka vďaka GPS

Policajti teda nemali žiadny problém vypátrať oboch zločincov. Trvalo im to približne hodinu a pri nasledujúcej prestrelke vo Watertowne zastrelili staršieho z bratov, Tamerlana. Džochar unikol a našli ho o deň neskôr v tom istom meste, kde sa ukrýval v jachte, zaparkovanej pri jednom z domov..

Americké zastúpenie značky oznámilo, že ich 19.apríla kontaktovali policajné orgány, ktoré požiadali o pomoc pri hľadaní ukradnutého auta. Hoci samotná polícia bola na ďalšie informácie skúpa, k veci sa vyjadril výkonný riaditeľ americkej pobočky Mercedesu Steve Cannon, keď na svojom twitterovom účte oznámil: „Zistil som, že náš mbrace2 pomohol vyhľadať bostonských teroristov.“

Majiteľ a auto to zvládli

Hovorkyňa Mercedesu, Donna Bolandová k tomu povedala: „Úrady nás požiadali, aby sme aktivovali systém.... a bolo to.“ Žiadosť bolo najprv treba overiť, hneď potom sa mohla celá akcia spustiť.  Hovorkyňa zároveň potvrdila, že ukradnuté auto bol naozaj Mercedes-Benz ML 350 modelového roka 2013 a zákazník mal predplatené používanie systému.

V celom príbehu sa tak stalo jedným z hlavných hrdinov aj samotné auto. Nezasiahlo síce aktívne ako K.I.T.T. v známom seriáli Knight Rider, ale výrazne pomohlo nájsť nebezpečných zločincov. Možno náhoda pomohla polícii, ale iba sa potvrdilo, že to, čo na prvý pohľad vyzerá ako príťaž, môže byť niekedy užitočné.


ZDROJ: autonews.com

Komentáre k článku


Stream naživo