2024-05-09 14:53:00
Peugeot 3008 1.2 Hybrid
Peugeot 3008 1.2 Hybrid
Zdroj: jh

PRVÁ JAZDA: Peugeot 3008 - hybrid, plug-in hybrid a elektromobil

Peugeot 3008 má kompletne elektrifikovanú ponuku motorov. Vnútorného spaľovania sa však nevzdáva.

Peugeot 3008 dorazil na Slovensko a novinári i prví zákazníci si mohli novú generáciu auta vyskúšať. Pozrite si video, nájdete v ňom všetky kľúčové informácie i prvé dojmy a pojmy z jázd s benzinovou i elektrickou verziou. A ak by video s titulkami bez komentára nestačilo, k článku patrí aj galéria.

Peugeot 3008 sa ukázal svetu najprv ako elektromobil, no nemusí byť len elektrický, môže byť naďalej plug-in hybridný, či hybridný vďaka spaľovaciemu motoru v kombinácii so 48Voltovým elektromotorom. Táto verzia má dosť sily, aby prešla aj niekoľko desiatok, či stoviek metrov s vypnutým spaľovacím motorom a práve tú verziu nájdete vo videu i v galérii. Vo videu sa ale nachádza aj elektrická E3008. Na náš trh začínajú prúdiť ako hybridné, tak i elektrické konfigurácie, no tie elektrické sú zatiaľ bez zaujímavejších verzií. Tie budú ako výkonnejšie, tak aj s väčšou baterkou.

Nová 3008-čka bude mať vynovený aj plug-in hybridný pohon, kde sa o prenos síl motora na nápravu/nápravy bude starať nový 7-stupňový dvojspojkový automat. Nový bude aj elektromotor integrovaný priamo do automatu podobne ako je to v prípade novej šesťstupňovej dvojspojkovej, respektíve viacspojkovej prevodovky.

Automobil rozmerovo narástol. Prináša množstvo novej techniky a to aj do interiéru. iCockpit vyzerá ozaj výborne, i keď za pár chvíľ za volantom som z neho veľa nevyťažil. Z prvojazdných dojmov sú najvýraznejšie tie ohľadom odhlučnenia komfortného podvozku, no tiež naďalej prítomný mimoriadne veľký stredový tunel, ktorý značne ovplyvňuje priestorovú ponuku za volantom. A samozrejme za špecifickým hranatým malým volantom. Jeho rozmer však nevadí, dobre padne do ruky. Peugeot sa chváli dobre svietiacimi príplatkovými matrix LED svetlami, no azda najvýraznejšou vecou je práve dizajn a kombinácia elektrickej platformy s možnosťou osadenia spaľovacích motorov. Je to skrátka jedno z najmodernejších áut na trhu a to v každom ohľade. Inak, sériová výroba sa začala iba minulý mesiac, takže auto je ozaj veľmi čerstvé. Viac vo videu.


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku