2013-01-03 12:30:00
Mercedes CLA odhalený
Zdá sa, že toto "predstavené" CLA-čko nie je celkom najsilnejšie AMG 45, ale verzia s paketom AMG.
Zdroj: emercedes.com

Mercedes CLA odhalený

Možno zasa "nechtiac" - ale napriek oficiálnej premiére v Detroite je podoba nového malého Mercedesa známa. Dokonca aj ako model autíčka.

Tvary kompaktného sedanu už vlastne ani nie sú žiadnym prekvapením. Už ich dostatočne odhalili špionážne fotky, aj tie „oficiálne“ špiónske priamo od výrobcu. Celkom zodpovedajú súčasnému trendu trojcípej hviezdy. Prvé naozaj oficiálne obrázky uverejnil server Motorpasion.com, na oficiálnom webe Mercedesa chýbajú – ale veď už je len pár dní do oficiálneho predstavenia. Vyzerá to tak, že na týchto obrázkoch sa neukázala chystaná ostrá verzia CLA 45 AMG, ale „iba“ štandardný model, ktorý má však „prevlek“ v podobe paketu AMG. A podľa ciachovania otáčkomera pri záberoch interiéru odhadujeme, že je to najvyššia verzia CLA 250.

„Áčko“ s kufrom

Zvonka je to jednoducho model A, ktorý má batožinový priestor v štýle dnes už legendárneho „pseudosedanu“ CLS. Vnútrajšok jasne vypovedá, že je to nové áčko. Športový sedan meria na dĺžku 4,6 metra a je odvodený od tretej generácie triedy A (W176), ktorá sa z mini MPV premenila na kompaktný hatchback. Štvordverový trojpriestorový kompakt sa zasa svojimi líniami (hlavne skloneným zadným stĺpikom) nápadne podobá na kupé. Nemožno sa čudovať, keď vychádza z prototypu Concept Style Coupé, ktorý Mercedes predstavil v apríli 2012. Na rozdiel od neho však má pár ďalších dverí. Zachované zostali aj výrazné prelisy na bokoch, zväčšili sa iba hlavné svetlomety, ktorým tak ubudol agresívnejší „pohľad“. Zmenený je aj zadný difúzor s dvojicou eliptických koncoviek výfuku. Interiér sa zdá už celkom zrelý a hotový, nemenila sa dotyková obrazovka, ani kruhové ventilačné výstupy. Pravdepodobné je, že sériové modely budú mať vzadu klasickú lavicu namiesto samostatných sedadiel. To napovedajú aj ďalšie fotky.

Zdroj: emercedes.com
Zdroj: emercedes.com

Koľko bude verzií?

Po svetovej premiére v tomto mesiaci v Detroite sa nový model má dostať aj do predaja. Zatiaľ sa predpokladajú tri preplňované benzínové motory. Dva s objemom 1,5 litra, podľa výkonu budú k dispozícii verzie CLA 180 s 90 kW (122 k) a CLA 200 (115 kW/156 k), dvojliter vo verzii CLA 250 má mať 155 kW (211 k). Preplňovaný naftový motor bude v ponuke asi iba jeden: štvorvalec 2,14 litra ako CLA 220 so 125 kW (170 k). Neskôr sa zrejme dočkáme aj špičkového dvojlitra s dvoma turbodúchadlami CLA 45 AMG a s pohonom všetkých kolies 4Matic. Pravdepodobný výkon má byť 261 kW (354 k), no podobne ako v prípade turbodiesela ide zatiaľ o špekulácie.

Aj hračka veľa napovie

Špiónske aj rôzne oficiálne fotky ukázali veľa, ale neodhalili všetko. Chcete sa pozrieť do kufra, pod kapotu, či z viacerých uhlov na novinku? Ponúkame aj to. Unikli totiž ďalšie fotky, zrejme pôvodom z Číny, ktoré to umožnia. Aj keď ide iba o model v mierke 1:18, je celkom solídne spracovaný. Zatiaľ nepredávaná hračka tak umožní nakuknúť do ďalších tajov novinky. Zaujmú hlavne pohľady do interiéru, ale aj na predné a zadné časti auta inak, ako sme mali možnosť vidieť doteraz.

Zdroj: avantgarde.egloos.com
Zdroj: avantgarde.egloos.com
Zdroj: avantgarde.egloos.com
Zdroj: avantgarde.egloos.com

Jozef Vydra
ZDROJ: www.autoexpress.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo