2017-07-27 10:55:00
Ostrekovacia kvapalina v motore
Ostrekovacia kvapalina v motore
Zdroj: Facebook / Club BMW région centre

Vodička naliala do motora kvapalinu do ostrekovačov

Čo kam patrí, by malo patriť k základným znalostiam vodiča. Lenže nie vždy je to tak.

Žena z Francúzska priviezla do dielne Vozidlo Mini. Diagnóza znela: porucha motora. Mechanik sa po otvorení kapoty dočkal nečakaného prekvapenia. Z motora vytekala nedefinovateľná hmota.

Zeleno-hnedé bahno vychádzalo z každej škáry motora Mini. Zeleno-hnedá pena pokrývajúca auto, kvapkala aj z motorového priestoru, ako vidno na obrázku. Ako sa to mohlo stať? Podľa príspevku na Facebooku majiteľke bieleho Mini tvrdila, že sa jej minula kvapalina do ostrekovača. Rozsvietila sa kontrolka nedostatku kvapaliny do ostrekovačov. Na čerpacej stanici teda kúpila hneď päťlitrový kanister a išla kvapalinu doplniť.

Stalo sa niečo, čo určite nečakala. Doplňovanie prevádzkových kvapalín by malo patriť naozaj k základným znalostiam všetkých vodičov. Bohužiaľ to tak v mnohých prípadoch nie je, ako ukázala táto francúzska vodička. Hádajte, čo majiteľka auta značky Mini urobila zle. Ostrekovaciu kvapalinu naliala do nesprávneho otvoru...priamo do motora. Na vlastnom počínaní sa jej zrejme nezdalo nič čudného, pretože do motora zvládla vyliať všetkých päť litrov zakúpenej ostrekovacej kvapaliny. Je jasné, že kvapalina z ostrekovačov do motora nepatrí! Svoju neznalosťou tak zničila motor svojho auta, pretože kvapalinu naliala priamo do plniaceho otvoru motorového oleja.

Zdroj: Facebook / Club BMW région centre

Na svoju chybu čiastočne prišla až potom, ako auto začalo začať dymiť modrým dymom a dielo bolo dokonané. Mechanici potom určite strnuli údivom, keď sňali veko ventilov a olejovú vaňu. Kvapalina sa zmiešala s motorovým olejom, čím sa vytvorila čudesná hnedá až zelená hmota pripomínajúce bahno, ktorá absolútne zapchala všetky miesta, kadiaľ v motore prúdi olej.

Ťažko povedať, či už motor má svoj život za sebou. Pridretie, alebo celkové zadretie motora mechanici zistia až po náročnom vyčistení všetkých útrob motora. Celková výmena agregátu sa tak bude možno nakoniec javiť ako najrozumnejší variant opravy auta.

Ak si vy sami nie ste presne istí, kam patria rôzne prevádzkové kvapaliny vášho vozidla, pozrite sa detailne na zverejnené fotky tohto Mini a radšej sa doučte, čo kam patrí. Alebo aspoň poproste niekoho o pomoc. Mať zelené chemické bahno v motore je mimoriadne nepriaznivé.

Zverejnené fotografie z francúzskeho BMW Clubu krásne ukazujú skazu, ktorú dokáže vytvoriť zlá kvapalina na zlom mieste.

Jozef Vydra
ZDROJ: Facebook/Club BMW région centre

Komentáre k článku


Stream naživo