2015-04-23 04:20:00
Treba rozmýšľať nad tým,
Treba rozmýšľať nad tým, kam sa v motore čo leje...
Zdroj: carbuzz.com

VIDEO: Naliala do motora litre vody! Prečo? Lebo sa prehrieval!

Žeby systém autoškôl nefungoval celosvetovo? Ako môže niekto dostať vodičák, ak nevie rozlíšiť vodu od oleja?

Medzi mužmi a ženami sú veľké rozdiely a nie sú spôsobené tým, že ony sú z Venuše a oni z Marsu. Je to jednoducho preto, lebo sme odlišní ako po fyzickej stránke, tak i mentálnej. Obe pohlavia majú svoje domény. Ako muži, tak i ženy sú v niečom prirodzene dobrí, ale tiež prirodzene menej dobrí.

Generalizovanie síce nie je modernou metódou výskumu, no vo všeobecnosti platí, že omnoho viac mužov ako žien sa vyzná do strojov a techniky. Jednoducho nás stroje fascinujú, bavia a často aj živia.

Existujú však isté zásady, ktoré by mali ovládať či muži, či ženy, ak majú dostať oprávnenie riadiť motorové vozidlo. Takými zásadami sú dopravné predpisy, no tiež základné informácie o vozidle a jeho fungovaní. Vlastníctvo auta síce nezaručuje, že vlastník vie o vozidle všetko, nikto by však nemal dostať oprávnenie riadiť stroj, ak nemá aspoň vzdialenú predstavu o tom, ako to celé funguje a hlavne čo kam patrí.

Darmo sa budú niektorí oháňať tým, že o technike Podkapotou nemusia vedieť nič, že im stačí zapísať si kontakt do servisu, či poisťovne, a tým je všetko vyriešené. Niečo také totiž môže platiť pri 90 % situácii, no ešte stále existuje veľa možností ako sa nevedomosť môže prejaviť.

Niekedy sa totiž môže prejaviť veľmi deštruktívne. Takým prípadom bola aj situácia z USA, v ktorej sa ocitla mladšia vodička. Motor sa podľa všetkého prehrieval (a nejakým spôsobom jej to dal najavo) a tak sa rozhodla, že potrebuje urýchlene schladiť. Namiesto toho, aby vodu naliala do chladiča (čo ju tiež mohlo riadne bolieť, najmä ak by to urobila hneď), naliala ju do hrdla olejovej vane resp. do mazacieho systému.

Keby auto vodou poliala a tak ho „schladila“ možno by neurobila až tak zle ako sa jej to nakoniec podarila. Síce by motoru nepomohla, ale možno ani neublížila. Lenže toto je veľa na akýkoľvek motor. Nenaliala tam tej vody málo... Podľa mechanikov až 14 litrov (15 quarts)! To sa nám akosi nechce veriť, no zo záberov nižšie vidieť, že v olejovej vani bolo omnoho viac vody ako oleja.

Pravdepodobne sa s takto „schladeným“ motorom rozhodla aj vyraziť na cestu, no ďaleko asi nezašla. Auto sa následne ocitlo v servise, kde prežili mechanici poriadny šok. Určite však nebol taký veľký ako šok ženy potom, čo jej mechanici oznámili, že svojim činom zabila motor.

Iste, existuje malá šanca, že sa motor podarí zachrániť. Záleží od toho ako dlho s motorom plným vody šla (ak sa jej to vôbec podarilo) a tiež od robustnosti konštrukcie motora. Auto vyzerá staršie a tak je celkom možné, že úbohý motor mohol pár kilometrov s „mazaním“ vodou prežiť.

Nech to dopadlo akokoľvek, isté je, že túto osobu by niekto mal poučiť o tom ako autá fungujú a že to čo urobila nebol práve najlepší nápad...

 

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo