2017-04-07 05:00:00
Motor bez oleja
Motor bez oleja
Zdroj: Engineering Explained

VIDEO: Aký olej pre váš motor – treba vôbec nejaký?

V autoškole nás učia, že motor nemôže bežať bez oleja. Inak sa zadrie. Ako a kedy?

Načo je vlastne olej v motore? Predsa maže, tesní a chladí. Ako dlho motor vydrží v prípade, že olej v motore nie je? Záleží na konštrukcii, výkone, aj na spôsobe chladenia motora. Náhla strata oleja nemusí nevyhnutne spôsobiť okamžité zničenie motora. Všeobecným faktom je, že ak spaľovací motor beží bez oleja, čo nevidieť sa zadrie. Nemusí to ale dopadnúť takto katastroficky hneď a zaraz. Kde je teda hranica - treba ho vypnúť hneď, alebo máte na to aspoň pár sekúnd, či dokonca minút?

Na tento súbor otázok sa pokúsil odpovedať pokus, ktorý absolvovali dva identické, vzduchom chladené motory. Ich výsledok je zdokumentovaný na videu. Obidva začínali so studeným štartom. Motor vľavo má vo svojich útrobách normálne olej, rovnaký motor vpravo beží bez oleja. Použitý olej napriek tomu, že má vo svojom názve slovo „Premium“ je pomerne bežným a lacným typom. Viskozitne zodpovedá norme SAE 10W-30. Na dnešné pomery je to skôr hustejší olej.

Oba motory bežia asi 15 minút. Pritom sa meria teplota na piatich miestach. Jednotka označuje teplotu v spodnej časti kľukovej skrine, miesto číslo dva udáva teplotu v hornej časti kľukovej skrine. Na pozícii tri sa meria teplota bloku motora, teda v mieste valcov. Štvorka udáva teplotu v mieste pripojenia zvodov výfuku k hlave valcov a konečne piate miesto ukazuje teplotu veka ventilov približne na úrovni pohonu ventilových rozvodov.

Olej motor iba nemaže, ale zároveň tiež zaisťuje odvod tepla. Má teda chladiaci účinok. Preto by sa čisto teoreticky mala teplota meraných častí pri motore bez oleja začať zvyšovať rýchlejšie v porovnaní s rovnakými meranými miestami pri motore s olejom. No čuduj sa svet – aj po ôsmich minútach chodu sa teploty na meraných miestach veľmi podobali pri oboch motoroch! Navyše sa tento nemenil počas celého testu, teda po 15 minútach chodu. Potom prišlo ďalšie zaujímavé zistenie: motor bez oleja mal vyššiu teplotu iba v mieste napojenia výfukových zvodov na hlavu valcov. Zvyšok meraných miest zostal na rovnakej úrovni.

Kde je to avizované zadretie motora? Na prvý pohľad sa zdá, že sa nič také neudialo. Ale je to iba povrchný pohľad. Beh motora bez oleja zanechal na motore stopy, ktoré nie sú zrejmé na prvý pohľad. Jednoznačne to ukázala demontáž paniev klzných ložísk kľukového hriadeľa. Bežne sa im hovorí šály. Vpravo sú z motora bez oleja, vľavo sú tie, kde olej bol.

Pohľad na ne ukazuje, že motor sa síce úplne nezadrel, no počiatočná fáza zadierania sa už začala. Poukazuje na to vzorka zvyšku oleja z motora vpravo, ktorý v motore bez oleja zostal z výroby, alebo po predchádzajúcom vypustení oleja. Obsahuje kovové časti – špony. Zrejme pochádzajú zo spomínaných ložiskových paniev. Aj kľukové čapy a steny valcov majú viditeľné ryhy, čiže na nich vidno stopy opotrebovania.

Motor bez oleja síce vydržal 15 minút chodu. Je však otázkou, ako by to dopadlo, keby bol dlhšie a hlavne poriadne zaťažený a pracoval vo vyšších otáčkach. Záver je teda jasný – olej v motore byť musí. Aký bude kvalitný, možno až tak veľmi nezáleží (čiastočne a niekedy aj výrazne áno...), dôležité je, aby ste ho menili včas. Nie ako majiteľ jedného Audi TT, ktorý olej nemenil vyše 130 000 kilometrov a namiesto neho mal potom v motore doslova vazelínu...

Jozef Vydra
ZDROJ: Engineering Explained

Komentáre k článku


Stream naživo