2014-10-31 13:48:12
Dacia Duster Oroch -
Dacia Duster Oroch - SUV
Zdroj: Renault

Dacia Duster OROCH – konečne to pravé „orochové“ SUV?

V brazílskom Sao Paulo predstavuje Renault zaujímavú štúdiu Dacie Duster pod svojím menom.

Je to na 28. autosalóne, ktorý sa v hlavnom meste Brazílie koná od 30. októbra až do 9. novembra 2014 na výstavisku Anhembi na severe mesta. Najväčší autosalón v Južnej Amerike navštívilo v roku 2012 viac ako 748 000 návštevníkov.

Predstavenie na tomto kontinente nie je náhoda, ale zámer, lebo verzie pick-up tvoria v Južnej Amerike takmer 75% z predaných ľahkých úžitkových vozidiel (viac ako 920 000 kusov ročne).

Aj preto Renault prisľúbil vstúpiť na trh s vozidlami typu pick-up s minimálne dvomi modelmi. Štúdia Duster Oroch je zaujímavá nielen svojim cudzokrajne znejúcom menom, ale aj faktom, že v sebe kombinuje robustnosť skutočného SUV s variabilitou verzie pick-up, pričom je v aute dostatočný priestor pre päť pasažierov.

Duster Oroch navrhli v dizajnovom centre Renault pre Južnú Ameriku (RDAL) v Sao Paule. Je to jedno z piatich dizajnových centier spoločnosti Renault. Oroch je dizajnová štúdia rekreačného pick-up vozidla, ktoré poskytuje dostatok priestoru pre 5 ľudí zachováva robustnosť vozidla kategórie SUV. Koncept prebral niektoré prvky z konceptu D-Cross, ktorý RDAL predstavil na autosalóne v Sao Paulo v roku 2012.

Zdroj: Renault

Vozidlo je vo farebnej kombinácii lesklej bielej s výraznými oranžovými prvkami, ktoré zdôrazňujú jeho športového ducha. Jeho dizajn bol inšpirovaný svetom kitesurfingu. Veľký predný a zadný nárazník dodáva vozidlu vzhľad sily a výkonu.

Auto má veľkú presklenú panoramatickú strechu, vďaka ktorej sa do neho dostáva veľa denného svetla. Zaujímavosťou sú dve vonkajšie kamery umiestnené vzadu, ktoré v uhloch 80° a 140° zabezpečujú kompletné pokrytie okolia vozidla. Prepravná plošina pick-upu je navrhnutá tak, aby sa na ňu bezpečne zmestil kitesurf. Skutočný vzhľad v štýle „dostaneš sa všade“ podporujú 18 palcové pneumatiky, pneumatiky s rozmerom 255/60 a veľké blatníky vozidla.

Zdroj: Renault
Zdroj: Renault

Tmavá kabína vozidla je doplnená oranžovými prvkami a výplne dverí a časti sedadiel sú vyrobené z materiálov, ktoré sú podobné neoprénu (materiálu používaného na oblečenie pre vodné športy). To všetko približuje svet vodných športov, pre ktoré je toto vozidlo vytvorené.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo