2014-09-20 04:36:20
V Corvette National Museum
V Corvette National Museum Kentucky vytiahli posledné autá prepadnuté do zeme
Zdroj: Corvette National Museum

General Motors zrenovuje iba tri rozbité muzeálne Corvetty

Pamätáte sa na správy z februára, keď sa v múzeu modelov Corvette prepadla zem?

Rozbité Corvetty z múzea National Corvette Museum v Bowling Green (Kentucky) sú síce väčšou turistickou atrakciou ako sa predpokladalo, no nakoniec v autentickom stave po katastrofe nezostanú. Tri z ôsmich získajú pôvodnú podobu vďaka GM.

Následkom zosuvu pôdy sa 12. februára 2014 v noci prepadla podlaha v národnom múzeu značky Corvette v americkom štáte Kentucky. V kráteri hlbokom až 9 metrov zmizulo celkovo osem áut. Našťastie žiadny človek, lebo v tomto čase bolo múzeum zavreté a v kupole Skydome sa nikto nenachádzal. Našťastie, inak si ani netreba nedomýšľať následky... Ešte aj bezpečnostná agentúra strážila objekt na diaľku.

Koncern GM oznámil hneď v nasledujúci deň, 13. februára, že všetky autá opraví. Pôvodný zámer bol taký, no v apríli sa ukázalo, že nie to nie je úplne rozhodnuté. Špekulovalo sa o tom, že autá zostanú v stave tesne po incidente, respektíve po ich vytiahnutí. Záujem publika vidieť autá po tomto nešťastí však niekoľkonásobne zdvihol návštevnosť a tak sa v General Motors rozhodli nakoniec vrátiť pôvodný lesk trom z poškodených áut.

Zdroj: Corvette National Museum
Zdroj: Corvette National Museum

Bude to pomerne mladá ZR1 z roku 2009, ktorá je prototypom „Blue Devil“ (Modrý diabol), navyše vo vlastníctve výrobcu a nie múzea samotného. Biela Vette z roku 1992 patrila do generácie C4 a ako miliónte vyrobené auto tohto modelu si tiež určite zaslúži renováciu v dielňach GM Heritage Collection. Najstarším z áut určených pre znovuobnovenie je auto zo sezóny 1962. Pre zaujímavosť: vyťahovanie zničených štvorkolesových exponátov trvalo celé dva mesiace.

Výkonný viceprezident GM Mark Reuss vyhlásil, že „Bolo našim cieľom pomôcť National Corvette Museum zotaviť sa z hroznej prírodnej katastrofy obnovením všetkých ôsmich áut, no po vytiahnutí začalo byť jasné, že renovácia by bola nepraktická a náročná. Zostalo totiž iba veľmi málo nepoškodeného - úprimne povedané, aj v tomto stave majú autá určitú historickú hodnotu a bola by ich škoda neukázať ich tak, ako sú.“

Zostávajúcich päť kusov teda zostane aj naďalej v autentickej podobe, aby v nich zostala navždy „naživo“ zachovaná a zdokumentovaná celá nešťastná udalosť. Tieto autá budú súčasťou novej expozície. Čerstvú expozícii si múzeum vlastne nadelí ako taký malý darček k narodeninám. Nedávno totiž múzeum oslavovalo dvadsať rokov od otvorenia a všetkých osem áut (Great 8) bolo vystavených už od apríla. Stali sa turistickou atrakciou a lákadlom pre návštevníkov. Len od marca do júna ich prišlo o 60% viac ako rok predtým. Spolu s tým vzrástol aj predaj suvenírov. Jamu po katastrofe mimochodom už zakonzervovali. Ako vidíte, aj v tomto prípade platí, že všetko zlé je na niečo dobré. V tomto prípade na zvýšenie záujmu o históriu Corvetty.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo