2014-02-15 04:00:00
Corvetty v Národnom múzeu
Corvetty v Národnom múzeu v USA mali zlý deň
Zdroj: National Corvette Museum

Nevyčísliteľná škoda: v kráteri skončilo osem výnimočných modelov Corvette!

Múzeum značky Corvette v mestečku Bowling Green v štáte Kentucky zasiahla nečakaná katastrofa.

Po filme Noc v múzeu vieme, že sa tam môže diať všeličo. No v ihlanovitej časti stavby National Corvette Museum z roku 1984 sa bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovania vytvorila obrovská jama, ktorá pochovala osem vzácnych kúskov z výstavnej expozície.

Podľa Kima Lancastera z miestnej radnice sa kráter vytvoril v múzeu v stredu ráno miestneho času pred šiestou hodinou. Jeho vznik spustil požiarny alarm. K požiadru však našťastie nedošlo. Hasiči po príchode našli uprostred výstavnej miestnosti obrovskú jamu.

Má hĺbku približne 10 metrov a priemer 12 metrov. Škoda na unikátnych vozidlách, ktoré skončili v jej útrobách je takmer nevyčísliteľná. Ako si v nasledujúci deň na krátkej tlačovej konferencii povzdychol riaditeľ múze, Wendell Strode: „Je to pre nás smutný deň." Bodaj by nie, veď dve z áut, ZR-1 Spyder z roku 1993 a ZR1 Blue Devil z roku 2009 zapožičala múzeu  automobilka General Motors.

Zdroj: National Corvette Museum
Zdroj: National Corvette Museum

Zvyšných šesť áut patrilo múzeu: PPG Pace Car z roku 1984, biela Corvetta z roku 1992 s poradovým číslom jeden milión, rubínovo červená Corvetta z roku 1993 zo 40. výročia automobilky, unikátna Mallett Hammer Z06 Corvette z roku 2001 a jedenapol miliónta biela Corvetta z roku 2009.

Posledným autom je čierna Corvetta z roku 1962, ktorou múzeu venoval pred svojou smrťou darca z Indiany. Ako povedal riaditeľ múzea Wendell Strode, o svoje auto sa príkladne staral, dokonca ho rozmaznával natoľko, že radšej s ním nevyšiel z garáže, keď vonku pršalo. „Bolo to auto celkom bez poškvrny“ vyjadril sa Strode.

Zdroj: National Corvette Museum
Zdroj: National Corvette Museum

Podľa prvých odhadov došlo aj k poškodeniu časti základov stavby, ale najdôležitejšie časti základov a budovy sú v poriadku. Presnejšie sa k dĺžke opravy vyjadria odborníci podľa zistenia rozsahu poškodenia konštrukcie budovy.

Podľa prvých odhadov to môže byť aj niekoľko mesiacov. Napriek tejto nešťastnej udalosti, vďaka ktorej nebola časť prístupná, bolo múzeum v stredu otvorené pre návštevníkov. Ročne ich tam zavíta vyše 150 tisíc.

Zdroj: National Corvette Museum
Zdroj: National Corvette Museum

Vznik ťažko vysvetliteľných dier a prepadlísk nie je v tomto prípade nič, čo by sa v tejto oblasti nedalo čakať. Mestečko Bowling Green je totiž uprostred najväčšej krasovej oblasti štátu Kentucky, v ktorej je množstvo rôznych hlbokých a dlhých jaskýň. Ako povedal pre agentúru AP člen vyšetrovacieho tímu, profesor Matt Dettman z Western Kentucky University: „Prepadnutie zemského povrchu nie je v tejto časti sveta ničím výnimočným. No predsa je tento prípad vzácny z dvoch dôvodov. Zväčša s kráter nevytvorí vo vnútri budovy no tento áno a je navyše plný corviet...“

Pozrite si ešte zábery, ktoré urobili pri skúmaní rozsahu škôd omnitoptérou s kamerou - zaujímavé zábery, hlavne na tie „nebohé“ autá.

Jozef Vydra
ZDROJ: NCM

Komentáre k článku


Stream naživo