2014-04-13 15:41:40
V Corvette National Museum
V Corvette National Museum Kentucky vytiahli posledné autá prepadnuté do zeme
Zdroj: Corvette National Museum

Už vytiahli aj poslednú Corvettu z prepadliska v National Corvette Museum

Možno sa pamätáte: priniesli sme informácie, že v prvej polovici februára zmizlo v podzemí múzea v Kentucky osem áut.

Priniesli sme vám túto správu z druhého konca sveta, lebo škoda bola naozaj nevyčísliteľná. National Corvette Museum teraz hlási, že všetky autá sú späť na povrchu zemskom a dokumentuje to fotografiami a zábermi z vyslobodzovacích prác.

Nešťastie, pri ktorom neutrpel nikto zranenie sa udialo 12. 2. pred šiestou hodinou rannou tamojšieho času. V nasledujúcich hodinách sa zisťoval rozsah škôd vo výstavných úprietoroch aj na autách samotných.

Zistenie neboli povzbudivé, no už o deň na to General Motors prišiel so správou, že pomôže katastrofou postihnutému múzeu a opraví všetkých osem áut. Dve sú stále majetkom koncernu, ktorý ich zapožičal do expozície. Šesť ostatných je majetkom samotného múzea.

Zdroj: Corvette National Museum
Zdroj: Corvette National Museum

Začali hneď so záchranou

Už v druhej polovičke februára sa začalo s prípravnými prácami na opravách múzea (nevieme si predstaviť, ako sa dá zasypať taká gigantická diera?). Postupne sa pripravovalo aj postupné vyzdvihnutie všetkých ôsmych áut. Tie sú rôzne poškodené, podľa toho, ako hlboko a akým spôsobom sa dostali pod zem. Úplne najhoršie je na tom 2001 Mallett Hammer Z06 Corvette, ktorú vytiahli ako celkom poslednú a takmer vôbec nepripomína svoju pôvodnú podobu. Auto s výkonom okolo 515 kW (700 k) múzeu darovali Kevin a Linda Helmintollerovci z Floridy vlani v decembri po tom, čo bola v ich vlastníctve 12 rokov.

Zdroj: Corvette National Museum
Zdroj: Corvette National Museum

Kevin Helmintoller sa osobne zúčastnil na vyzdvihovaní svojej bývalej Corvette a po jej vyzdvihnutí neveril svojim očiam. Auto podľa jeho slove na rozdiel od ostatných vyzeralo ako pokrčený alobal napriek tomu, že malo vo výbave aj ochranný rám.

Od budúceho týždňa bude všetkých osem áut súčasťou výstavy s názvom Great 8. Návštevníci si ich budú môcť potrieť minimálne do konca augusta, kedy sa uskutočnia oslavy 20. výročia založenia National Corvette Museum v Kentucky. Potom sa rozhodne o tom, aký osud postihne všetky autá. Zatiaľ sa stále ráta s ich renováciou, no objavili sa už aj špekulácie o tom, že ich zachovajú v tomto stave, lebo do múzea vďaka tomu prichádza podstatne viac návštevníkov. Ostáva už len vyčkať a rátať ich počet, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Zdroj: Corvette National Museum
Zdroj: Corvette National Museum

Okrem bohatej galérie máme pre vás na nedeľné popoludnie aj niekoľko videí, na ktorých vidno postup vyťahovania jednitlivých áut. A že nešlo o prechádku ružovým sadom, sa môžete presvedčiť sami na vlastné oči.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: National Corvette Museum

Komentáre k článku


Stream naživo