2016-06-22 12:45:00
Mini Vision Next 100
Mini Vision Next 100
Zdroj: Mini

Autá v budúcnosti nemusíte vlastniť, aby ste si ich užili. Také chce byť Mini

Mini predstavilo svoju predstavu budúcnosti konceptom Mini Vision Next 100.

Koncept Mini Vision Next 100 je viac o účele a význame automobilu značky Mini než o technológii a motorizáciách. Kľúčové má byť zapojenie sa do komunity Mini a ľahké transformovanie automobilu podľa požiadaviek aktuálneho vodiča, jeho nálady a štýlu bez toho, aby to musel robiť sám. Dôležité tiež je automobilky v budúcnosti očakávajú, že „vlastniť auto“ už nebude mať taký význam ako dnes. Pozrite si predstavu budúcnosti automobilizmu v podaní značky Mini. Mini Vision Next 100 je jedným z automobilov zo série Vision Next 100, ktorá predstavuje smerovanie značiek koncernu BMW - teda Mini, BMW, Rolls Royce a BMW Motorrad v budúcnosti.

Mini Vision Next 100: “Každé Mini je moje Mini”.

Dnešné Mini je dokonalým prémiovým kompaktným automobilom pre moderné mesto. Digitalizácia a konektivita stále viac menia naše každodenné spôsoby – a najvýraznejšie sa to prejavuje v mestských oblastiach. Mini Vision Next 100 je odpoveďou Mini na niekoľko kľúčových otázok mestskej mobility pre nadchádzajúce roky. Bude v meste budúcnosti miesto pre vozidlo, ktoré sa zameriava na emócie? Ako sa zmení princíp „inteligentného využitia priestoru“, na ktorom je Mini postavené? A ako dokáže Mini reagovať na stále viac digitalizovaný a poprepájaný svet?

Zdroj: Mini

Základnou filozofiou Mini Vision Next 100 je rozumné využívanie prírodných zdrojov našej planéty pri poskytovaní osobnej mobility. Motto „každé Mini je moje Mini“ popisuje špecifický prístup ku zdieľaniu automobilov (car-sharing). V budúcnosti sa dokážu fanúšikovia značky dostať k Mini prispôsobenému ich osobným požiadavkám tam kde práve sú, vo dne aj v noci. Mini budúcnosti bude k dispozícii 24 hodín denne a 7 dní v týždni a pripravené vyzdvihnúť svojho vodiča na želanom mieste plne automatickým spôsobom. So schopnosťou prispôsobiť sa individuálnemu vkusu, záujmom a preferenciám vodiča. Srdcom tejto koncepcie je plne prepojená digitálna inteligencia.

Adrian van Hooydok, riaditeľ BMW Group Design, popisuje Mini budúcnosti takto: „Mini prinesie ponuku inteligentnej a špecifickej mobility v mestách, pri oslovení všetkých zmyslov. V budúcnosti možno ani nebude potrebné vozidlo vlastniť, aby ste si mohli vychutnať jeho benefity.“

 

Inteligentné prístupy k mobilite budúcnosti s Mini:

  • “Digitálne moje” – každé Mini sa stane mojím Mini.
    • Možno nebude auto vlastniť, aby ste si ho mohli naplno užiť. A to je výzva pre konštruktérov a dizajnérov: Ako je možné Mini okamžite a výrazne pretransformovať tak, aby mal vodič pocit, že je jeho vlastné, presne prispôsobené jeho vkusu a dostupné kedykoľvek, keď ho bude potrebovať? Mini Vision Next 100 je obalené diskrétnou striebornou povrchovou vrstvou. Dizajnéri Mini ju volajú „čisté plátno“. A ako sa to plátno využije, závisí od jednotlivých používateľov, ich nálady a situácie, v ktorej sa ocitnú. Dokonca aj farba strechy a interiérového ambientného osvetlenia budú schopné sa prispôsobiť.
  • “Cooperizer”: prepojenie medzi vodičom a digitálnou inteligenciou.

Cooperizer je meno, ktoré v Mini Vision Next 100 patrí centrálne umiestnenému kruhovému prístroju, odjakživa typicky spájanému s kokpitom vozidla tejto značky. V Mini Vision Next 100 svieti ako kaleidoskop. Farby a vzory, ktoré generuje, symbolizujú mnohoúrovňovú digitálnu inteligenciu vozidla, čo umožní zvoliť individualizované nastavenie pre každého vodiča v oblastiach zábavných systémov, komunikácie a možností autonómnej jazdy. Počas jazdy môže vodič ovplyvniť „rozhodovanie“ systému Cooperizer pomocou otočných ovládačov, ktoré umožňujú meniť nielen prostredie interiéru, ale aj jazdný režim. Vozidlo sa takto dokáže plne prispôsobiť vodičovi, či už ho riadi manuálne, alebo využíva autonómnu jazdu.

  • “Mestská motokára”: malá, inteligentná, šikovná. Pre Mini typické atribúty zábavnej jazdy zostanú v nastávajúcich rokoch zachované.

Jazda v Mini musí byť zábavná aj v budúcnosti, až dovtedy, kým budú zákazníci chcieť svoje vozidlo riadiť sami. Rozličné aspekty štúdie Mini Next 100 dvíhajú typický pocit motokáry na novú úroveň. Namiesto množstva ovládačov a displejov má jeho interiér jednoduché a prehľadné usporiadanie. Sklenená predná časť k tomu pridáva otvorený výhľad na cestu. A ten obohacuje technológia rozšírenej reality (Augmented Reality) ešte aj o zobrazenie ideálnej línie, čím zintenzívni zážitok z jazdy.

Zdroj: Mini

  • Inovatívne využitie udržateľných materiálov v interiéri.

Zodpovedné využitie prírodných zdrojov je kľúčovým východiskom voľby materiálov pre Mini Vision Next 100. Tieto materiály si zároveň musia zachovať vysokú kvalitu aj v priebehu mnohých rokov, starnúť štýlovo a ponúknuť zážitok pre viaceré zmysly. S narastajúcou digitalizáciou sa stále viac budú oceňovať „analógové“ zážitky. Pri intenzívnom zdieľaní vozidiel budú musieť ich interiéry oveľa lepšie odolávať opotrebovaniu. Okrem moderných materiálov, vyrobených z recyklovaný plastov či hliníka a použitých napríklad v podlahe, čalúnení strechy a bočných vnútorných obkladoch, aplikovali dizajnéri Mini aj materiály, ktorých výskyt v automobiloch nie je až taký zvyčajný, napríklad mosadz, čadič alebo celulózu.

  • Zážitok zo zdieľania – používatelia sa stanú členmi komunity Mini.

Zdieľanie vozidiel, bývania a tovaru sa stáva stále bežnejším a jednoduchším, v súvislosti s postupujúcim rozširovaním digitalizácie, konektivity a umelej inteligencie. Mini Vision Next 100 dokáže spojiť komunitu ľudí s podobnými názormi a životným štýlom. Každý prináša výhody každému. Mobilita tým pádom prinesie nové inšpirujúce zážitky, avšak bez toho, aby zaťažovala prírodné zdroje.

Ak sa napríklad záujemca o Mini bude zaujímať v budúcnosti o konkrétny typ  umenia a jeho priateľ na poslednú chvíľu zoženie lístky, vozidlo VISION dokáže na túto situáciu zareagovať a zorganizuje celú cestu na miesto konania. Samotná jazda sa tak stane integrálnou súčasťou bezchybne poskytnutej služby. Mini označuje túto víziu budúcnosti za „zážitok zo zdieľania“.

Zdroj: Mini

Ako vyplýva z obrázkov a fotografií, koncept teda obsahuje také funkcionality ako napríklad otvorenie dverí pokynom nohy, autonómne jazdenie, privezenie auta k vodičovi autonómnou jazdou, úpravu vzhľadu vozidla podľa nálady a predstáv aktuálneho vodiča, no stále taktiež zážitok z jazdy ala motokára a "analógový" zážitok.

Koniec zvyšovania predajov?

Mini Vision Next 100 okrem nového automobilu a predstavy súčasných ľudí o budúcnosti ukazuje ešte niečo, čo v tlačových materiáloch nie je spomenuté – pokles výroby. Ak sa v budúcnosti budú autá čoraz viac požičiavať a svojho vodiča dokážu nájsť a prísť za ním v čase, keď ich bude potrebovať, navyše majú lepšie odolávať zubu času (aby boli ekonomicky výhodné) znamená to, že automobilky už teraz rátajú s tým že rast predajov nie je nekonečný. V prípade BMW to naznačujú investície do aplikácií na zdieľanie vozidiel. Ak by sme túto myšlienku rozvinuli, automobilky okrem „chrlenia“ nových áut budú ťažiť zo zdieľania vozidiel, vytvárania zážitkov s nimi spojenými, využívania a výskumu technológii spojenými s mobilitou a samozrejme zo servisovania a údržby vozidiel.

 

 

 

jh
ZDROJ: Mini

Komentáre k článku


Stream naživo