2016-06-14 16:10:23
MINI Clubman All4 Scrambler
MINI Clubman All4 Scrambler
Zdroj: BMW Group

Čo vznikne skrížením MINI a scrambler motocykla BMW?

Auto, ktoré „prelezie“ všade. Vďaka pohonu ALL4 a špeciálnym pneumatikám.

Výraz scrambler odvodili od anglického „to scramble“ vo význame driapať sa, liezť. Pri motocykloch označuje cestný motocykel s úpravami, vďaka ktorým zvláda jazdu po nespevnených cestách alebo krátkych terénnych úsekoch. No a MINI Scrambler ALL4 je vďaka pohonu všetkých kolies schopné zaručiť maximálnu kontrolu nad vozidlom v akýchkoľvek podmienkach. Popri efektívnosti zároveň prejavuje svoje športové gény.

Spojením MINI Clubman All4 s BMW R nineT Scrambler vzniklo MINI Clubman ALL4 Scrambler. Nová koncepcia automobilu je pokračovaním dlhej série jedinečných vozidiel MINI vyhotovených v Taliansku s vysokou mierou individualizácie a jedinečnosti, typickej pre britskú značku.

Nový MINI Clubman je jednou z posledných noviniek v rodine MINI. Napriek novosti to je kultový model, ktorý sa inšpiroval minulosťou. Pritom poskytuje funkčnejšie prvky technológie. S väčším a všestranným MINI prichádza nová generácia vozidiel s pohonom všetkých kolies (ALL4) a optimalizovanou hmotnosťou. No a novinka ešte viac ako ostatné verzie mieri na posádku, kde ponúka zábavu z jazdy.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group


Nový BMW R nineT Scrambler je vybavený všetkým, čo je pre tento typ motocyklov charakteristické a odpovedá svojou koncepciou na požiadavku mnohých motocyklových fanúšikov po nefalšovanej a bezstresovej radosti z jazdy na motocykli. Dizajn je zameraný na čistotu a jednoduchosť, nechýbajú prvky zamerané na emócie a samozrejme tradičné materiály. Štýlom konštrukcie vychádza zo starej školy, v nineT sa spája s celkom moderným hnacím ústrojenstvom a podvozkom. NineT doslova pozýva k uvoľnenej jazde, ale tiež k športovo-dynamickému vyžitiu na vidieckych cestách.

Typické vlastnosti týchto dvoch výrobkov sa spojili a výsledkom je exkluzívne vozidlo. Jedinečný exemplár spája dva podobné svety a dve slávne značky. Zástupca značky MINI v Taliansku Federico Izzo pri tom vysvetľoval: „MINI Clubman ALL4 Scrambler bol navrhnutý so zreteľom na dizajn exteriéru a na detaily interiéru s cieľom klásť dôraz na ALL4. Vlastný životný štýl, synonymum slobody, originality a dobrodružstva, sú zasa typické pre motocykle café-racer, napríklad aj veľmi obľúbený BMW R nineT.“

Zdroj: BMW Group

Exteriér

Tak, ako sú na BMW R nineT Scrambler riadidlá umiestnené vyššie, tak je aj dizajnová štruktúra MINI Clubman ALL4 Scrambler vo zvýšenej  polohe na zabezpečenie uvoľnenejšej a všestrannejšej jazdy. Obľúbený Scrambler vystavuje na obdiv pneumatiky ladené pre off road. Preto aj na MINI vybrali drsné terénne obutie, ktoré umožňuje brázdiť krajinu po prašných cestách. Po ktorých môže nenútene a bezpečne jazdiť iba to správne vozidlo. Na prednej maske sú umiestnené originálne kruhové svetlomety BMW R nineT Scrambler: odkaz na legendárne prídavné svetlá, ktoré charakterizujú všetky športové vozidlá MINI z čias Rally Monte Carlo v 60. rokoch.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Nosič je typickým prvkom vozidiel s pohonom všetkých kolies a charakteristickým prvkom vozidla MINI Traveller v 70. rokoch. S MINI Clubman ALL4 Scrambler prišiel  správny okamih znova sa vrátiť k tomuto prvku a aktualizovať jeho štýl, inšpirovaný klasickými „záhradkami“ minulosti. Lak automobilu s matným odtieňom Midnight ALL4 Frozen Grey pripomína farbu nádrže BMW R nineT Scrambler a podčiarkuje dizajn nového MINI Clubman. Zvýšenú pozornosť venovali aj najmenším detailom: odtieň Frozen Grey je zdôraznený aj leštenými doplnkami, charakteristickými pre BMW R nineT Scrambler, ako sú rukoväte, rám okien a maska chladiča.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Interiér: mottom je cit pre detail

Interiér nového MINI Clubman All4 Scrambler ukazuje na spojenie dvoch vysoko exkluzívnych materiálov: kože Nappa a Alcantara , ktoré sú použité tak, aby zaručili maximálne pohodlie a dlhú životnosť. Aj ďalší výsledok intenzívnej návrhárskej a dizajnérskej práce, sedadlá nového MINI Clubman ALL4 Scrambler, sú zosobnením športového luxusu a odkazom na „sedlo“ typické pre BMW R nineT Scrambler vo farebnom vyhovení Sattelbraun.

V prípade novinky na štyroch kolesách sa motto cit pre detail prejavuje aj logom Scrambler na opierkach sedadiel, strop potiahnutý kožou Alcantara, dvere potiahnuté kožou Nappa a Alcantara a batožinový priestor s mäkkým odnímateľným poťahom žltohnedej farby na lepšie upevnenie prepravovaných predmetov.

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group, Mini

Komentáre k článku


Stream naživo