2016-06-20 13:30:00
Volkswagen Beetle
Volkswagen Beetle
Zdroj: VW

Prekvapenie, šok, či realita? VW Group prestane vyrábať viac ako 40 modelov

Dalo sa to čakať, najmä po vyhláseniach okolo elektromobilov, ku ktorým sa Volkswagen kloní stále viac.

Nemecký automobilový koncern Volkswagen chce zoštíhliť svoje portfólio má prestať vyrábať v najbližších rokoch viac ako 40 modelov automobilov. Napísal to nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na nemenované zdroje. Bude to v rámci novej stratégie, ktorú firma predstavila vo štvrtok minulý týždeň. Nemecký koncern musí šetriť, preto sa zameria len na ziskové modely. Málo úspešné autá skončia.

Volkswagen Group v súčasnosti vyrába približne 340 modelov. Koncern Volkswagen začal reštrukturalizáciu a súčasťou plánu, ako znížiť náklady a prejsť na elektrické pohony, je aj zrušenie veľkého počtu existujúcich modelov. Podľa Automotive News Volkswagen potvrdil, že v priebehu ďalších desiatich rokov prestane vyrábať približne 40 áut v celom koncerne.

Nová stratégia sa zameriava na budúci rozvoj skupiny po prekonaní dopadov minulého škandálu okolo merania emisií. Najväčšia európska automobilka oznámila, že do roku 2025 investuje desiatky miliárd eur. Bude to do elektrických vozidiel, služieb alternatívnej taxislužby a automatického riadenia vozidiel.

Nemecký denník tiež uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje, že súčasťou stratégie bude aj ukončenie výroby vyše 40 modelov áut. Ktoré modely a ktorých značiek to budú, sa v tejto chvíli oficiálne nevie. No v nedávnej minulosti sa špekulovalo napríklad o konci Volkswagenu Beetle. Nepredáva sa tak dobre, ako výrobca dúfal. Niektoré pripravované modely sa ani nedostanú do výroby – napríklad VW Golf R 400, či nástupca Roomstera.

Volkswagen naopak ráta s rozšírením ponuky o predĺžený Tiguan, prípadne crossover vychádzajúce z konceptu CrossBlue. Podľa hovorcu automobilky sa však ešte nerozhodlo o počte modelov, ktoré sa prestanú vyrábať.

Zdroj: Porsche Slovakia
Zdroj: VW

Zjednodušovanie má byť hlavne v obmedzovaní počtu karosárskych variantov. Je už viac ako isté, že , napríklad už je isté, že najnovšia generácia modelu Volkswagen Golf sa nebude vyrábať ako trojdverový variant. Ohrozený je dokonca aj model Golf Plus. Zostane len Touran a vraj viac nedostane nástupcu ani Sharan a príbuzný Seat Alhambra. Už dávnejšie vo VW rozhodli, že sa nástupcov nedočká ani trojica miniáut Škoda Citigo, VW Up! a Seat Mii, ktoré sa vyrábajú v Bratislave. Koncern iba predĺži ich životný cyklus, nahradí cih však už nová generácia elektromobilov. Nahnuté to vraj má aj Škoda Rapid. Na koniec svojej životnej cesty speje napríklad aj VW Jetta a dokonca kupé Scirocco. Ani Golf Cabrio nemá istú budúcnosť.

Zdroj: VW

Zoštíhľovania má logicky postihnúť najmä tie modelové rady, ktoré sú okrajové a nie príliš ziskové. Výnimkou budú exkluzívne modely a takzvané výkladné skrine technológií, ako  sú napríklad modely Bugatti, či niektoré Porsche, alebo Audi. Rýchly prechod na novú generáciu elektromobilov a plug-in hybridov umožní koncernu dokončovaná platforma MEB.

Jozef Vydra
ZDROJ: Automotive news, handelsblatt.com

Komentáre k článku


Stream naživo