2024-01-08 17:10:00
Mercedes-AMG G 63 kabriolet
Mercedes-AMG G 63 kabriolet
Zdroj: Refined Marques

Toto je jedna z nazaujímavejších verzii Mercedesu triedy G. Aj najdrahších

Mercedes triedy G má niektoré šialené konfigurácie, ktoré sú extrémne drahé.

Extrémne drahý môže byť napríklad pancierový kus, prípadne kus s predĺžením. V priebehu času sa robili všelijaké špeciality, ale toto je niečo iné. Je to kabriolet vytvorený firmou Refined Marques, ktorá vozidlo prerobila komplexne a úplne zmenila jeho podstatu.

Možno si pamätáte, že, že do roku 2013 bol v ponuke značky kabriolet s dvomi dverami, ktorý vo finále tvoril aj v poslednú sériu vozidla. Z kabrioletov postavených z Triedy G treba spomenúť ešte verziu Landaulet, ktorú automobilka predávala s logom Maybach a disponovala portálovými nápravami podobne ako neskorší špeciál G500 4x4 na druhú a vlastne aj 6x6 predtým.

Ale naspäť k stavbe od Refined Marques z Nemecka. Pôvodný plán bol vyrobiť jeden kus, ale akonáhle sa potenciálni klienti dozvedeli o niečom takomto, vznikla séria dvadsiatich. A vraj dôvodom na stavbu bol syn majiteľa, ktorý chcel Géčko s otváraciu strechou. Je to niečo kompletne iné ako prestavby od Mansory a od Brabusu, ktoré sa sústredia na rozširovanie a na šialené výkony. Toto je o niečo elegantnejší a sofistikovanejší prístup. Nie je to ale iba o odrezaní strechy. Toto auto prešlo kompletnou prestavbou a je kratšie ako štandardná alternatíva. Aj keď len o kúsok.

Refined Marques zobral ako základ stavby model G63, veď čo iné? Najvýkonnejšia alternatíva má pod kapotou motor s objemom 4 litre dopovaný dvomi turbami, dosahujúci výkon 430 kW (585 k). Prevodovka ostala rovnaká, výkon je nezmenený, takisto pohon všetkých 4 kolies ostáva na svojom mieste. Toto auto sa odlišuje iba karosériou.

Zdroj: Refined Marques

Úpravca pri konštrukcii použil inšpiráciu práve vo finálnej sérii G500 Final Edition a za druhým stĺpikom karosérie je preto šikmý element slúžiaci nielen na dizajnové účely, ale aj na vystuženie karosérie. Karoséria má ale aj oblúk medzi druhými stĺpikmi, aby sa až tak nekrútila.

No ale to stále nie je všetko. Úpravca zvolil veľmi špecifický druh nastupovania do zadnej časti. Pôvodný plán bolo použiť štandardné dvere otvárané klasickým spôsobom, ale v rámci zlepšenia nastupovania objemnejším postavám sú dvere otvárané ako na modeloch Rolls-Royce, prípadne na Opli Meriva ostatnej generácie. Teda poslednej, kým ho nahradil Crossland. Toto otváranie malých dverí je veľmi vtipné a pôsobí trochu zvláštne. Ale hlavne, že je funkčné.

Úpravca oznámil, že každý z 20 kusov, ktoré vyrobí, má svojho majiteľa. To znamená, že aj ak máte príliš veľa peňazí, tak už máte smolu. Dokonca sa traduje, že prvý kus, ten na fotkách, lakovaný modrou farbou China a čalúnený červenou kožou, bol predaný za 1,2 milióna eur, ale majiteľ dostal ponuku, že zaň môže zinkasovať aj dvojnásobok sumy, ak by ho predal.

Úpravca Refined Marques vytvoril vozidlo, ktoré na trhu chýbalo. Ak ste pozerali seriál Doktor z hôr, tak viete, že toto je správna karoséria pre Mercedes triedy G. Môžete mať akékoľvek Landaulety, doktorom v horských podmienkach môžete byť jednoznačne iba s otvorenou strechou a svojim pacientom v tom prípade musíte vystavovať pekne tučné účty, lebo 1,2 milióna je celkom veľa aj na luxusne zarábajúceho zubára. Pritom treba pripomenúť, že rozumne nakonfigurovaná verzia Mercedesu triedy G stojí do 200 000 € a ak chcete AMG, tak ste stále na sume do štvrť milióna. Úpravca pýta toľko, lebo koncept vyvíjal 18 mesiacov a po finálnej kompletizácii si prizval bývalého riaditeľa odboru kvality Mercedesu, ktorý nenašiel žiadne pochybenia.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Refined Marques

Komentáre k článku


Stream naživo