2024-01-03 11:54:00
Megatrolejbus prišiel do Bratislavy.
Ilustračné foto
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Prešov plánuje investovať do rozvoja trolejbusovej dopravy. Nové trate i meniarne

Mesto si dalo vypracovať dokumentáciu na trolejbusové trate a meniarne

Mesto Prešov si dalo vypracovať projektovú dokumentáciu na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. V týchto dňoch si ju prevzalo od spoločnosti Dopravoprojekt. Ako na webstránke mesta informuje jeho hovorkyňa Terézia Rácová, celkový rozpočet projektu predstavoval viac ako 1,1 milióna eur.

Mesto sa v roku 2021 zapojilo do výzvy Ministerstva dopravy SR na národný projekt rozvoja verejnej osobnej dopravy na predloženie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP), v ktorej uspelo.

Trolejbusová sieť v Prešove je napojená z troch trakčných meniarní na Solivarskej, Čapajevovej a Mukačevskej ulici. Tie sú však podľa Rácovej zastarané a v nevyhovujúcom stave. Výstavbou troch nových meniarní a troch nových úsekov trolejbusových tratí v celkovej dĺžke 2,7 kilometra dôjde podľa mesta k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy, komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti.

Predmetom projektu bolo spracovanie projektovej dokumentácie k výstavbe nového trolejového vedenia obratisko Clementisova a Levočská, ďalej Rusínska a Kuzmányho a obratisko Pod Šalgovíkom. Rovnako spracovanie projektovej dokumentácie troch nových meniarní - Solivarská, Čapajevová a Mukačevská.

Celkový rozpočet projektu týkajúceho sa projektovej dokumentácie predstavoval 1.203.410 eur. Poskytnutý NFP bol vo výške 1.143.239,50 eura, pričom zvyšných päť percent financovalo mesto z vlastných zdrojov.

Podľa primátora Františka Oľhu budovanie nových trolejbusových tratí a meniarní prispeje významným spôsobom k trvalo udržateľnej ekologickej doprave v meste. "Spolu s parciálnymi trolejbusmi, ktoré postupne obnovujú vozový park Dopravného podniku mesta Prešov, to taktiež zamedzí akejkoľvek možnosti výpadku elektrickej dopravy, na ktorú sa sústredíme. Pre mesto Prešov je veľmi dôležité vyhnúť sa situácii z jesene tohto roka, keď bola práve pre poruchu na trakčnej meniarni Solivar obmedzená trolejbusová doprava, čo spôsobovalo diskomfort cestujúcich," uviedol Oľha.

Mesto je podľa Rácovej pripravené čerpať financie na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní z Programu Slovensko. "Aktuálne sme vo fáze stavebného konania. Následne bude možné pristúpiť k začatiu procesu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby," dodala.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo