2020-08-07 01:00:00
Tunel Bikoš
Tunel Ilustračné foto
Zdroj: NDS a.s.

Tunel Soroška na R2 by štát mohol začať stavať v roku 2023

V roku 2023 by štát mohol začať stavať tunel Soroška v Rožňavskom okrese, ktorý je súčasťou plánovanej rýchlostnej komunikácie R2 v regióne.

Tento termín uviedol na stretnutí s miestnymi predstaviteľmi a starostami v Jablonove nad Turňou minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

„Projekt Soroška bude pokračovať, takisto ako celý úsek R2. Len ho musíme lepšie pripraviť, aby nás to nedobehlo, aby nevzniklo druhé Višňové. Tak, ako bolo verejné obstarávanie pripravené, tá stavba by nikdy stavebné povolenie nezískala. Radšej sa vraciame z kratšej cesty, ideme projekt dopracovať a príprava stavby naďalej pokračuje,“ zdôraznil minister.
Soroška je podľa jeho slov stále v zozname priorít ministerstva, hoci nie na popredných miestach. Za kľúčové pre dodržanie termínu začiatku budovania tunela však považuje aj finančné krytie stavby.
Práve zrušením pôvodného verejného obstarávania na Sorošku sa podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Juraja Tlapu podarilo urýchliť možný začiatok výstavby tunela. „Tá súťaž by sa nikdy nedokončila,“ podotkol s tým, že sa do nej prihlásilo viac ako desať spoločností. „Nevznikli im však žiadne náklady, nemajú si teda čo nárokovať,“ dodal.
Krajský poslanec a predseda petičného výboru za výstavbu Sorošky Pavol Burdiga potvrdil, že informácie, ktoré na stretnutí odzneli, ich uspokojili. „Pretože celá stavba sa nezastavuje, nemení sa profil ani smer tunelovej rúry popod horský priechod Soroška. Musí sa však doplniť podrobný hydrogeologický prieskum,“ konkretizoval.
Podľa starostu Jablonova nad Turňou Slavomíra Zubriczkeho nie je nikto vrátane ochranárov zásadným spôsobom proti realizácii tunela. „Požadujú však vytvoriť podmienky na to, aby všetky technické riešenia zodpovedali tomu, aby sa mohol zrealizovať,“ povedal Zubriczky.
Ako pokračoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, sú radi, že ministerstvo Sorošku nevyhodilo zo zoznamu priorít a snaží sa pripraviť kvalitný projekt. „Ide o dôležitú tepnu KSK a východného Slovenska. Celý východ chodí po tejto ceste a kraj bude v tejto veci nápomocný,“ avizoval Trnka.
Verejná súťaž na zhotoviteľa rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorej súčasťou je aj tunel Soroška, bola vyhlásená koncom decembra 2019 a Národná diaľničná spoločnosť ju zrušila začiatkom júla. Odôvodnila to tým, že verejné obstarávanie bolo vyhlásené bez právoplatného stavebného povolenia, zároveň v zmysle zadanej dokumentácie nie je možné získať stavebné povolenie, a tak je projekt v zmysle dokumentácie nerealizovateľný.
Uvedený úsek by mal mať podľa projektovej dokumentácie dĺžku 14,1 kilometra, pričom samotný tunel by meral viac ako 4,2 kilometra. Jeho výstavba bola plánovaná v polovičnom profile.
 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo