2023-10-05 11:30:00
MG 4 Electric
MG 4 Electric
Zdroj: MG

Každé piate auto predané v EÚ je elektrické. Rast podielu EV má nečakaného víťaza

Dáta JATO Dynamics hovoria jasnou rečou. Toho roku sa elektromobilom darí čoraz viac.

Medziročne podiel elektromobilov v predajoch nových áut výrazne rastie a nebude tomu inak ani v nasledujúcich mesiacoch. Celkovo sa dá povedať, že každý piaty nový automobil predaný na trhoch v EÚ je elektromobilom. Nie každý trh zaznamenáva takéto čísla, u nás je predaných elektromobilov podstatne menej, no aj u nás podiel elektromobilov zreteľne rastie. Podľa združenia SEVA sa za prvý polrok na Slovensku zaregistrovalo toľko elektromobilov ako za celý minulý rok. Celkovo 1930. To je medziročný nárast na úrovni 63%. To znie dobre, no aj tak ide len o 2,3% z koláča predaných nových áut.

Slovensko síce tradične zaostáva, no zároveň sa celkom rýchlo prebúdza a aj napriek absencii dotácií je zrejmé, že podiel elektromobilov bude pomaly, ale plynulo rásť aj v súvislosti so znižujúcim sa rozdielom v cenách nových áut so spaľovacím motorom a elektromobilmi.

A práve na tomto ťažia dvaja víťazi v súboji značiek ponúkajúcich elektrické vozidlá na európskom trhu. Tým prvým je samozrejme Tesla, ktorá podľa dát JATO Dynamics len za august umiestnila v Európe takmer 34-tisíc vozidiel - o 12-tisíc viac ako predal druhý v poradí VW. To je jasné prvé miesto medzi EV-čkami, no zároveň 11-te miesto v celkovom predaji vozidiel v EÚ (tam vyhráva VW s 90-tisíc autami). Ako uvádza JATO Dynamics v spolupráci s Motor1, medziročne je to pre Teslu nárast 240% v porovnaní s údajmi z augusta minulého roka. Podľa analytikov je hlavným dôvodom pokles cien vozidiel tejto značky. Do budúcna to zas môže potiahnuť aktualizácia modelov, ktorú reprezentuje najmä dôkladne vynovený Model 3.

Väčším a prekvapivejším víťazom je čínska značka MG. Tá sa na trhu v mesiaci august nestratila a dostala sa medzi TOP 20 automobiliek s vyše 14-tisíc predanými autami, no z toho bolo 63% elektromobilov. Čo znamená 8 770 elektrických áut a medziročný nárast na úrovni 226%. V tabuľke elektrických vozidiel tak MG patrí už pekné 7. miesto. Hlavným predajným artiklom je v tomto prípade model MG4 Electric, ktorý je u nás bez dotácií v cene od 33-tisíc. MG v zahraničí ponúka aj starší model MG5, MG ZS EV, no tiež MG Marvel R a čoskoro do ponuky pribudne aj MG Cyberster.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: DennikN, SEVA, JATO Dynamics via Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo